BACK

Τουρσιά

Τουρσιά για να γευόμαστε τα λαχανικά μας τον χειμώνα. Αποστειρώστε σωστά τα βάζα σας για να κρατήσουν όλο τον χειμώνα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

20 μελιτζανάκια
1 μάτσο σέλινο
15 πιπεριές διάφορες μακρουλές
1 καυτερή πιπεριά
10 ντοματούλες άγουρες πράσινες
5 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια ή ροδέλες
αλάτι
μισό μπουκαλάκι ξίδι
4-5 λουβιά σκόρδο
1 1/2 κουταλιά λεμόνι

Οδηγίες:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και προσθέτουμε μια χούφτα αλάτι χονδρό, μια κουταλιά ξινό και 250 γρ. ξίδι. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα λαχανικά μας. Τα αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά για να μαλακώσουν λίγο. Σε μια πιατέλα ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τα σέλινα, την καυτερή πιπεριά, 2-3 από τις μακρουλές πιπεριές, λίγα από τα καρότα και τα σκόρδα.

Ανοίγουμε τα μελιτζανάκια με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πλάι, αρκετά βαθιά, και γεμίζουμε το άνοιγμα με λαχανικά που έχουμε ψιλοκόψει. Τυλίγουμε και δένουμε κάθε γεμισμένο μελιτζανάκι με κοτσάνια σέλινου (επειδή είναι βρασμένο λυγίζει ελαφρά και συμπεριφέρεται σαν σπάγκος).

Φτιάχνουμε μετά την άρμη με νερό και χονδρό αλάτι. Για να ελέγξουμε την καταλληλότητα της άρμης βυθίζουμε μέσα ένα φρέσκο αυγό, αν αυτό ανέβει στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας εκτός του νερού ένα τμήμα του ίσο με ένα δίφραγκο, τότε είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί.

Σ’ αυτή την άρμη ρίχνουμε 250 γρ. ξίδι και μία κουταλιά ξινό. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά, μελιτζανάκια, καρότα, πιπεριές, ντοματούλες κλπ. και τα αφήνουμε περίπου 5 ημέρες.

Την πέμπτη μέρα, τα αφαιρούμε από την άρμη και τα τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο. Ρίχνουμε από πάνω λάδι (προτιμότερο αραβοσιτέλαιο που δεν παγώνει εύκολα) και σκεπάζουμε το δοχείο. Τα τουρσιά μας, που πλέον είναι έτοιμα να φαγωθούν, διατηρούνται έτσι για αρκετό διάστημα.



 

Tips

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε και άλλα είδη τουρσιών, όπως για παράδειγμα λάχανο με σέλινο και καρότο κ.ά.
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: