BACK

Τάρτα με πράσα, κρεμμύδια και καπνιστό ζαμπόν

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που μπορεί να παίξει πολλαπλούς ρόλους στο τραπέζι σας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (4 votes)

Συστατικά:

Για 12 κομμάτια
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αυγού
αλάτι
500 γρ. πράσα
50 γρ. κρεμμύδια
2 Κ.σ. λάδι
100 γρ. ζαμπόν καπνιστό
100 ml Κρέμα γάλακτος
3 αυγά
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. έμενταλ τριμμένο ρεβίθια για το ψήσιμο βούτυρο για τη φόρμα

Οδηγίες:

1. Φτιάχνουμε μια ζύμη με το αλεύρι, το βούτυρο, τον κρόκο, το αλάτι και 3 κουτάλια σούπας νερό.

Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα, σχηματίζοντας στις άκρες ένα τοίχωμα 3 εκ. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.

2. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε λάδι για μερικά λεπτά.

Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

3. Αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ με τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι. Καλύπτουμε τη ζύμη της τάρτας με χαρτί ψησίματος, βάζουμε από πάνω ρεβίθια για να μην φουσκώσει και τον ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου.

4. Απομακρύνουμε τα ρεβίθια και το χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη.

5. Περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε το τυρί. Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει η γέμιση.