BACK

Τάρτα με λάιμ από τη Φλόριντα

Έαν από τα πιο δροσερά γλυκά που έχουμε εδώ στο GOURMED ! Προτιμηστε το μετα από κάθε ψαροφαγία!

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

225 γρ (2 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
115 γρ (1/2 φλιτζάνι) παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
30 ml (2 κουταλιές) ψιλή ζάχαρη
2 κρόκους
μία πρέζα αλάτι
30 ml (2 κουταλιές) κρύο νερό
πολύ λεπτοκομμένη φλούδα λάιμ
φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, για το γαρνίρισμα

Για τη γέμιση
4 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
400 γρ. γάλα εβαπορέ
ξύσμα και χυμό από 3 λάιμ
μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
30 ml (2 κουταλιές) ψιλή ζάχαρη

Για το γαρνίρισμα
300 ml (1 φλιτζανιού) πηχτή κρέμα γάλακτος
2-3 λάιμ, κομμένα σε ροδέλες

Οδηγίες:

 

  Κοσκινίζετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και προσθέτετε το βούτυρο τρίβοντας το μείγμα με τα δάχτυλα σας, ώσπου να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το αλάτι και το νερό, και ζυμώνετε ελαφρώς το μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
  Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη στρώνετε σε μια βαθιά φόρμα για τάρτες 21 εκ. αφήνοντας την επιπλέον ζύμη να εξέχει από τα χείλη της φόρμας. Τρυπάτε τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι και τη βάζετε τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 Βαθμούς. Κόβετε την επιπλέον ζύμη που εξέχει από τη φόρμα με κοφτερό μαχαίρι, καλύπτετε τη ζύμη με χαρτί ζαχαροπλαστικής και σκορπίζετε λίγα ξερά φασόλια.
  Ψήνετε την τάρτα άδεια για 10 λεπτά. Αφαιρείτε το χαρτί και τα φασόλια και ξαναβάζετε την τάρτα για 10 λεπτά ακόμα στο φούρνο. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Χτυπάτε σε μεγάλο μπολ τους κρόκους να αφρατέψουν. Προσθέτετε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το γάλα εβαπορέ, το ξύσμα και το χυμό λάιμ ώσπου να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Κατόπιν, προσθέτετε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν θέλετε, και συνεχίζετε το χτύπημα, ώσπου το μείγμα να πήξει.
  Χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Αναμιγνύετε τη μαρέγκα με το μείγμα των λάιμ.
   
Χαμηλώνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ρίχνετε τη γέμιση των λάιμ στην τάρτα και ψήνετε για 20-25 λεπτά ή ώσπου να πήξει και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο.
  Πριν σερβίρετε, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος ώσπου να γίνει σαντιγί και γαρνίρετε τις άκρες της τάρτας. Κόβετε τις ροδέλες λάιμ από το κέντρο προς την άκρη, τις περί στρέφετε και τις τοποθετείτε πάνω στη σαντιγί. Γαρνίρετε με ξύσμα λάιμ και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.
 


Μικρά μυστικά
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη σε πολυμηχανή κουζίνας. Προσέξτε να μην τη ζυμώσετε υπερβολικά και σφίξει. Τη δουλεύετε λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά και σταματάτε τη μηχανή όταν η ζύμη αρχίσει να σχηματίζεται.

 

 

Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: