BACK

Σταφυλάκι ροζακί γλυκό

Όλα τα γλυκά του κουταλιού είναι νόστιμα, αλλά το σταφύλι είναι ίσως το πιο νόστιμο από όλα! Συνδυάστε το με παγωτό, πάνω από cheesecake ή ακόμα και με τυρί  σαγανάκι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (2 votes)

Συστατικά:

2 kg ρώγες από σταφύλι ροζακί
1 kg νερό (περίπου 5 νεροπότηρα) και 1 κουταλιά της σούπας ξινό
1 kg ζάχαρη
φλούδα ενός πορτοκαλιού
2 μασούρια σκόνη βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
100 gr αμύγδαλα ασπρισμένα

Οδηγίες:

Πλένουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε προσεκτικά τις ρώγες. Ζυγίζουμε τις ρώγες.

Ξεφλουδίζουμε με μυτερό μαχαιράκι (όχι πριονωτό) κάθε μια ρώγα ξεκινώντας από το σημείο όπου ήταν το κοτσάνι (με τις φλούδες από τα σταφύλια φτιάχνουμε λικέρ, όπως περιγράφεται πιο κάτω).

Με ένα κοινό τσιμπιδάκι μαλλιών αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ρώγες.

Διαλύουμε το ξινό σε 1kg νερό. Προσθέτουμε τις ρώγες και τις αφήνουμε για 2 ώρες. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε. Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τις ρώγες και με τα χέρια μας τις ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, πολύ προσεκτικά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι, φροντίζοντας να βρίσκονται σε μια στρώση. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού, τη μαστίχα και τη βανίλια.

Τοποθετούμε το ταψάκι στη μεσαία θέση του φούρνου και αφήνουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντάς τα ανά λεπτό. Όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 13 λεπτά (από τη στιγμή που το νερό αρχίσει να κοχλάζει μετράμε 13 λεπτά).

Διακόπτουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βαζάκι.

Tips

Αποστειρώνουμε τα βάζα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς C. Τοποθετούμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε εκεί 15′ λεπτά.
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: