BACK

Σπετζοφάι ή σπετσοφάι Πηλιορείτικο

Το σπετζοφάι ειναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Πηλιορείτικης κουζίνας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.3 (6 votes)

Συστατικά:

4 μελιτζάνες
6 πιπεριές
1 κιλό λουκάνικα χοιρινά
1 κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
1κιλό ντομάτες

Οδηγίες:

 

Αυτό το φαγητό το πρωτοδοκίμασα κάτω από την πλατάνα της Μακρινίτσας έχοντας στα πόδια μου το Βόλο που άστραφτε. Εκείνες ήταν στιγμές μ' όλες τις αισθήσεις χορτάτες!

Για τη συνταγή αυτή χρειαζόμαστε 4 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε φέτες, 6 πιπεριές (κέρατα), 1 κιλό λουκάνικα, 1 κρεμ­μύδι, 4 σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό και 1 κιλό ντομάτες.

Πλένουμε κι αφήνουμε της μελι­τζάνες να στραγγίσουν καμιά ώρα. Ξε­σπορίζουμε και κόβουμε κατά μήκος στη μέση τις πιπεριές και τα τηγανί­ζουμε. Τα Βάζουμε πάνω σε χαρτοπε­τσέτες που θα απορροφήσουν το πε­ρισσευούμενο λάδι και στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα με τα λουκάνι­κα που τα έχουμε κόψει σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα τηγανίζουμε τα λουκάνικα ρίχνοντας μέσα και το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊ­ντανό ψιλοκομμένο. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε και τις ντομάτες

και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι δέσει. Αραδιάζουμε τα τηγανισμέ­να

να λαχανικά γύρω γύρω σε μια πιατέλα, αφήνοντας στη μέση ένα κενό. Ποτίζετε με τη σάλτσα τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και βάζετε στο κέντρο τα λουκάνικα. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο και τρώ­γεται εν ριπή οφθαλμού με μπόλικες βουτιές στη σάλτσα! .

Αντί για λουκάνικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελιές ή κεφτεδάκια.

 

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: