BACK

Σουπιές με σπανάκι ή χόρτα του βουνού

Για πολλές οικογένειες τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούσαν την κύρια τροφή τους. Έτσι εκμεταλλεύονταν τις εποχές για να ποικίλουν τις γεύσεις τους. Το χειμώνα έφτιαχναν τα ψάρια σούπα και τα θαλασσινά με ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες. Την άνοιξη χρησιμοποιούσαν αρωματικά χόρτα για να συνοδεύσουν τα θαλασσινά τους και τα ψάρια, το καλοκαίρι τα έψηναν. Θαλασσινά έτρωγαν και τις μέρες της νηστείας. Τα έτρωγαν ωμά ή τα μαγείρευαν με ρύζι ή πατάτες για να γίνουν χορταστικά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (10 votes)

Συστατικά:

700 γρ σουπιές
1 ½ κιλό σπανάκι ή αρωματικά χόρτα του βουνού
3 κουταλιές καυκαλίθρες ψιλοκομμένες
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ή 3-4 φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 λεμόνι, το χυμό
αλατοπίπερο

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις χτυπάμε με το ξύλινο γουδοχέρι αρκετά.

Όταν "μαζέψει" και ύστερα "απλώσει" είναι έτοιμη για να την κόψουμε λωρίδες ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε, προσθέτουμε τις σουπιές, τις τσιγαρίζουμε κι αυτές και τις "σβήνουμε" με το κρασί, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Προσθέτουμε το σπανάκι ή τα χόρτα του βουνού, ζεματισμένα, στραγγισμένα και κομμένα, τις καυκαλίθρες ωμές, ψιλοκομμένες και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Το φαγητό να μείνει με το "λάδι" του.

Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: