BACK

Ψωμί με κρασί και μπαχαρικά

Ένα ιδιαίτερο και γευστικό ψωμί με μπαχαρικά και κρασί.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (5 votes)

Συστατικά:

750 γρ. αλεύρι άσπρο
250 γρ. σιμιγδάλι ψηλό
80 γρ. μαγιά νωπή ή 3 φακελάκια στεγνή
2 κουτ. γλ. αλάτι
200 γρ. ζάχαρη
1 ποτ. λικέρ Κουαντρό ή Γκράν Μαρνιέρ
1 ποτ. κρασιού μαυροδάφνη
1 κουτ. γλ. κάρδαμο
1 κουτ. γλ. κανέλα
200 γρ. αμύγδαλα τριμμένα (προαιρετικά)
2 κουτ. γλ. σουσάμι
4 κουτ. βούτυρο

Οδηγίες:

Ξεκινήστε κανονικά τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μόνο τα 2/3 της μαγιάς. Προσθέτετε ζεστό νερό αν είναι απαραίτητο, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη ελαστική και όχι πολύ σφιχτή.

Προσθέστε τα αμύγδαλα και το σουσάμι, ζυμώστε και στο τέλος βάλτε το βούτυρο. Όταν ενοποιηθούν τα υλικά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.

Μετά διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά σε λίγο νεράκι και ενώστε την με τη ζύμη ζυμώνοντας καλά.

Αν κολλάει, αλείψτε τα χέρια σας με λάδι ή βούτυρο.

Αν αραιώσει πολύ η ζύμη, πασπαλίστε λίγο αλεύρι. Ζυμώστε καλά.

Μετά αλείψτε καλά με ελαιόλαδο ένα ταψάκι 30-32 νούμερο.

Πασπαλίστε το ταψί με σουσάμι.

Βάλτε τη ζύμη στο ταψί, πατήστε την με τα χέρια για να απλωθεί ομοιόμορφα, αλείψτε λίγο ασπράδι αυγού και πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με σουσάμι.

Σκορπίστε λίγα χρωματιστά κουφετάκια εδώ κι εκεί για να δώσουν λίγο χρώμα.

Σκεπάστε το ταψί και αφήστε το 30'-40'. Θ' ανέβει λίγο μόνο. Βάλτε το στο φούρνο και ανάψτε τον στους 170°0. Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, θα συμπληρωθεί το ανέβασμα.

Όταν δείτε ότι έχει ανέβει, ανοίξτε μια στιγμή το φούρνο και τρυπήστε το με ένα ξύλο σε τέσσερα πέντε σημεία.

Ψήστε το ψωμί κι αφήστε το να κρυώσει πάνω στη σχάρα χωρίς να το σκεπάσετε.

Όταν κρυώσει τελείως, σκεπάστε το και αφήστε το δύο μέρες πριν το κόψετε.