BACK

Πουγγιά τηγανητά με σιρόπι και γέμιση αμύγδαλο και μανταρίνι

Ένα γλυκό διαφορετικό. Με αρώματα εσπεριδοειδών και τις υφές της αμυγδαλόψιχας. Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε ως ένα ιδιότυπο μπακλαβά, με αμύγδαλα και αρώματα μανταρινιού και πορτοκαλιού και επίσης τηγανητό! Στη Λέρο, για να έχουν φλούδες μανταρινιού όλο το χρόνο, τις διατηρούν στην κατάψυξη. Διαλέγουμε μανταρίνια τύπου Χίου, που είναι πιο αρωματικά.
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για το φύλλο
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
1 κ.σ φρέσκο βούτυρο
1 αβγό
1 πορτοκάλι, το χυμό
1 λεμόνι, το χυμό
1/4 φλ. ούζο

Για τη γέμιση
1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη
2-3 μανταρίνια τις φλούδες
1 φλ. ψίχα από άσπρο, μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη
1 φλ. αμύγδαλα, ασπρισμένα

Για το σιρόπι της γέμισης
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
½ φλ. μέλι

Για το τηγάνισμα
αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα
λίγη άχνη ζάχαρη

Οδηγίες:

για το φύλλο
1. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και το βούτυρο.

2. Χτυπάμε το αβγό και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και το ούζο.

3. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νεράκι, μέχρι να γίνει μέτρια.

4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί επί 30 λεπτά.

για τη γέμιση
1. Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φλούδες των μανταρινιών

2. Τις ανακατεύουμε με την αμυγδαλόψιχα, τα ολόκληρα αμύγδαλα και την τριμμένη ψίχα του ψωμιού.

για το σιρόπι της γέμισης
1. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε 8-10 λεπτά περίπου.

2. Προς το τέλος προσθέτουμε το μέλι.

3. Όταν δέσει το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε με το μείγμα των αμυγδάλων.


i) Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα και τα κόβουμε σε δίσκους, διαμέτρου 8 εκ.

ii) Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στη μέση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα. Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν.

iii) Τηγανίζουμε τα πουγκιά σε καυτό λάδι, 2-3 κάθε φορά, επί 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.

iv) Τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί

v) Tα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Ειδικές κατηγορίες: