BACK

Κοτόπιτα με τυριά, αμύγδαλα και σταφίδες

Παραδοσιακή κοτόπιτα με ρύζι, σταφίδες και αμύγδαλα! Νόστιμη συνταγή που θυμίζει παλιά αγροτική Ελλάδα που τύλιγε όλα της σχεδόν τα τρόφιμα με ένα κομμάτι φύλλο!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (2 votes)

Συστατικά:

1 πακέτο ζύμη για πίτες ή κουρού (850 γρ.)
1 μέτριο κοτόπουλο καθαρισμένο εξωτερικά και εσωτερικά
300 γρ. ρύζι
300 γρ. μυζήθρα τριμμένη
300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κλωνάρι σέλινου
1 κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο
1/2 φλ.ουκουνάρι
1/2 φλ. αμύγδαλα
1/2 φλ. ξανθές σταφίδες
1 κ.σ.  μπαχαρικά ανάμεικτα (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο)
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο ή βούτυρο

Οδηγίες:

1. Bράζουμε ολόκληρο το κοτόπουλο για 90 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Στην αρχή του βρασμού ξαφρίζουμε πολύ καλά και μετά προσθέτουμε το σέλινο και το κρεμμύδι.

2. Φιλτράρουμε στο τέλος το ζουμί του κοτόπουλου και το αφήνουμε στην άκρη.

3. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο, αφαιρούμε την πέτσα και το ψιλοκόβουμε.

4. Βράζουμε το ρύζι σε σπυρωτό πιλάφι μέσα στο ζωμό του κοτόπουλου (κρατάμε 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού στην άκρη).

5. Το ανακατεύουμε με το κρέας, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα τυριά και το αλατοπίπερο.

6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα  αλείφοντάς τα με βούτυρο ή λάδι (ή 1 φύλλο κουρού χωρίς να το αλείψουμε με λάδι).

7. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης αλειμμένα με λάδι ή βούτυρο. Ή ένα  φύλλο κουρού χωρίς να το αλείψουμε με λάδι. Κόβουμε λίγα σχέδια από φύλλο κουρού και διακοσμούμε από πάνω

8. Ραντίζουμε από πάνω με λίγο ζωμό κοτόπουλου. Ψήνουμε την κοτόπιτα στους 200°C για 60-90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί και από κάτω.

 






 

 

 

Tips

Προσθέστε μυρωδικά του γούστου σας!
Προέλευση:
Κύριο συστατικό: