BACK

Κοτόπιτα με ρύζι και σταφίδες

Πρωτότυπη, πεντανόστιμη και πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της κοτόπιτας με αρωματικά και σταφίδες που δίνουν διαφορετική διάσταση στο πιάτο!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (4 votes)

Συστατικά:

1/2 φλ. κορινθιακές σταφίδες (ξανθές) μουλιασμένες στο καυτό νερό προκειμένου να φουσκώσουν.
1/2 φλ. καυτό νερό
1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι ναξιώτικο
½ κιλό βραστό στήθος κοτόπουλου σε κομματάκια
3 κ.σ. ρύζι μπασμάτι
1 κ.σ. δυόσμος ξερός
1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γλ.  κανέλα
1/4 κ.γλ.  τριμμένο, μοσχοκάρυδο,
2 μεγάλα αβγά
½ κιλό φύλλο για πίτες

Οδηγίες:

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Βάζουμε τα κρεμμύδια τα κομματάκια του κοτόπουλου, το ρύζι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά σε ένα μεγάλο μπολ.

3. Προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το νερό στο οποίο τις έχουμε μουλιάσει.

4. Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά.

5. Απλώνουμε 7-8 φύλλα στο ταψί με τρόπο ώστε το καθένα να καλύπτει το άλλο, σε γωνία όμως 45°, σαν μια ανοιχτή βεντάλια, δηλαδή με αυτόν τον τρόπο, το φύλλο θα πρέπει να κρέμεται από όλες τις πλευρές του ταψιού. Καθώς απλώνουμε κάθε φύλλο, τα περνάμε με ελαιόλαδο, ειδικά γύρω-γύρω στις άκρες.


6. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί.

7. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, περνώντας το καθένα ξεχωριστά με το πινέλο που έχουμε βουτήξει στο λάδι.

8. Κόβουμε ό,τι περισσεύει έτσι ώστε να μην κρέμονται πάνω από 5 εκ. φύλλου από το ταψί. Τυλίγουμε τις άκρες από το πρώτο και το τελευταίο φύλλο προς τα μέσα για να σχηματιστεί ένα είδος καμπύλης στεφανιού.

9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε το φύλλο σε διάφορα σημεία κι έπειτα το ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό και  ψήνουμε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κοτόπιτα και να αρχίσει να ξεκολλάει το φύλλο από την άκρη του ταψιού.

10. Βγάζετε την κοτόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά και τη σερβίρουμε.

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε και με γαλοπούλα