BACK

Σούπα βελουτέ με μύδια και τζίντζερ

Η κλασσική γαλλική συνταγή φτιαγμένη με κρασί Μοσχάτο. Το τζίντζερ δίνει επίσης μια ανατολίτικη νότα στην σούπα της σεφ Νικολάου.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1½ κιλό φρέσκα μύδια
250 ml κρασί Μοσχάτο
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 μέτριο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και τριμμένο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη
2 κουτ. σούπας τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
500 ml λευκό ξηρό κρασί
500 ml νερό
2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Βάζω τα φρέσκα μύδια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τα βουρτσίζω σχολαστικά με το ειδικό, συρμάτινο βουρτσάκι για όστρακα -αξίζει να το έχουμε στην κουζίνα μας και θα το βρούμε σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.
Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι τραβάω και αφαιρώ το «γένι» τους που εξέχει. Τα ξεπλένω καλά σε τρεχούμενο νερό και τα ρίχνω με τα νερά τους σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτω το Μοσχάτο και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρασί να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζω για 4 - 5 λεπτά.
Τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάω όσα μύδια δεν άνοιξαν. Με ένα μαχαιράκι βγάζω τη σάρκα από τα υπόλοιπα, ανοιγμένα μύδια, τη φυλάω σε ένα μπολ και πετάω τα κελύφη. Σουρώνω το υγρό της κατσαρόλας από ψιλό σουρωτήρι και το αφήνω κατά μέρος.

Ξεπλένω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω πολύ καλά και ζεσταίνω εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρω το κρεμμύδι και το πράσο για 2 - 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτω το φρέσκο και το ξερό τζίντζερ καθώς και το κοσκινισμένο αλεύρι –το κοσκινίζω για να μην σβολιάσει μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω καλά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι το τζίντζερ να σκορπίσει το άρωμά του και σβήνω με το ξηρό κρασί. Βράζω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ και ρίχνω το νερό και το Μοσχάτο που κράτησα από το βράσιμο των μυδιών. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
Προσθέτω τα μύδια, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το γιαούρτι να ενωθεί με τη σάλτσα και να σχηματιστεί μια ωραία πυκνή σούπα. Την αφήνω να πάρει μια-δυο βράσεις και αποσύρω από τη φωτιά.
Τη μοιράζω σε πιάτα, προσθέτω την πιπεριά Φλωρίνης και πασπαλίζω με την πάπρικα. Σερβίρω αμέσως.


 

Tips

Τα μύδια Ολυμπιάδος είναι τα καλύτερα σε όλη την χώρα!