BACK

Σαλάτα με φακές και κολοκυθάκια

Μία σαλάτα με φακές μπορεί άνετα να σερβιριστεί και σαν πρώτο πιάτο. Ο δυόσμος που βάζει η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη δίνει μια νότα απρόσμενης φρεσκάδας στη γεύση.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (6 votes)

Συστατικά:

1 φλ.φακές 
3 μέτρια κολοκυθάκια
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, μόνο το πράσινο μέρος
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
½ κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Αλάτι κ Πιπέρι

Οδηγίες:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Τις αδειάζετε σε τρυπητό και τις αφήνετε να στραγγίσουν εντελώς από τα υγρά τους.
Τις αδειάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και τις πασπαλίζετε με το κύμινο, λίγο αλάτι, τις περιχύνετε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι.
Τις βάζετε στο ψυγείο και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 1-2 ώρες.
Περνάτε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα δύο κολοκυθάκια. Μαζεύετε το ξύσμα σε ένα μπολ το αλατίζετε και το αφήνετε για 20 λεπτά να «κατεβάσει» τα υγρά του.
Σουρώνετε το κολοκύθι απομακρύνοντας όλα τα υγρά. Αναμιγνύετε τις φακές με το ξυσμένο κολοκύθι και το κρεμμυδάκι.
Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, το λεμόνι και το ξύσμα. Χτυπάτε καλά να αναμιχθούν τα υλικά της σάλτσας.
Περιχύνετε με αυτή την σαλάτα. Ψιλοκόβετε το τρίτο κολοκυθάκι σε μπαστουνάκια.
Τα ζεματίζετε για 3 λεπτά, τα στραγγίζετε και γαρνίρετε με αυτά τη σαλάτα.