BACK

Λαχματζούν

Το Λαχματζούν είναι η πιο αγαπητή "πίτσα" των Τούρκων. Σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου τα σπίτια δεν διέθεταν φούρνους, οι πατεράδες με τα παιδιά τους έφερναν το λαχματζούν στον κοινόχρηστο φούρνο του χωριού για να το ψήσουν. 

Μια συνταγή από το υπέροχο βιβλίο "Τουρκία- Εξαιρετικές γεύσεις της Μεσογείου" των εκδόσεων Καστανιώτη

Στο βιβλίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά την συνταγή με φωτογραφίες βήμα βήμα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.2 (10 votes)

Συστατικά:

ΖΥΜΗ

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
​1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι

Στρώση επάνω από την ζύμη

200 γρ κιμά αρνίσιο
200 ξερά κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κ.σ. τοματοπελτέ
1 ντομάτα κομμένη κυβάκια
​3 κουτ σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι
1 πράσινη  πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 
αλάτι
πιπέρι

 

Οδηγίες:

για την ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω σε πάγκο εργασίας. Κάνουμε στη μέση λακκουβίτσα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη.
Ρίχνουμε στην μέση το λάδι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά 100κ.ε. νερό. 
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά να σταθεί τυλιγμένη μέσα σε υγρό πανί.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη ελαφρά με αλεύρι. την κόβουμε με τα χέρια σε ισομεγέθεις μπάλες. 

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά. Τον ανακατεύουμε με το σκόρδο, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το τσίλι και δυο κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί.  
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι. Καταρχήν, πιέζουμε με την παλάμη μας τις μπάλες της ζύμης να γίνουν επίπεδες. 

Στη συνέχεια τις ανοίγουμε με τον πλάστη να γίνουν στρογγυλές πίτες. 

Απλώνουμε με τα χέρια ομοιόμορφα πάνω στις πίτες τον κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. 

Σερβίρουμε σε πιάτα.

 

Tips

Ο τοματοπελτές δίνει στα φαγητά χρώμα και γεύση.