BACK

Ξιφίας σοuβλάκι στη σχάρα

Ο ξιφίας είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά ψάρια με ωραίο, λευκό κρέας. Φρέσκο ελληνικό ξιφία θα βρείτε πολύ εύκολα ακόμα και στο supermarket της γειτονίας σας! Μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο σας είτε με σαλάτα, είτε με πατάτες, ρύζι ή κουσκούς.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (3 votes)

Συστατικά:

20-24 κομματάκια ξιφία, συνολικού βάρους 675-800 γρ. περίπου
2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2 κόκκινες ή πράσινες πιπεριές καθαρισμένες από τους σπόρους και κομμένες στα τέσσερα
75 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 μεγάλη πρέζα αποξηραμένη ριγαvη
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

1. Κόβουμε προσεκτικά το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και την πιπεριά στη μέση.

2. Φτιάχνουμε τα σουβλάκια περνώντας στα καλαμάκια έξι από τα κομμένα κομμάτια ξιφία, διαχωρίζοντάς τα μεταξύ τους με κομμάτια πιπεριάς ή κρεμμυδιού.

3. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε η σος.

4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το λάδι, το σκόρδο και τη ρίγανη.

5. Προσθέτουμε το αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

6. Με ένα φαρδύ πινέλο αλείφουμε  με τη σος τα σουβλάκια, φροντίζοντας ώστε να πάει αρκετή σος παντού.

Προθερμαίνουμε το γκριλ στο φούρνο ή ετοιμάζουμε τα κάρβουνα στη ψησταριά.

7. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη πρώτη σxάρα κάτω από το γκριλ, ή βάζουμε τα σουβλάκια στη σxάρα της ψησταριάς, φροντίζοντας να μην είναι πολύ κοντά στη φωτιά.

8. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά γυρίζοντάς τα συνεχώς, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και οι πιπεριές και τα κρεμμύδια να καψαλιστούν στις άκρες τους. Κάθε φορά που γυρίζουμε τα σουβλάκια τα αλείφουμε με τη σος.

Σερβίρουμε αμέσως τα σουβλάκια, με δροσερή σαλάτα από ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και ελιές.
 

Tips

Για το τεμάχισμα του ψαριού, ο ψαράς σας θα σας κόψει τον ξιφία σε κύβους, αν του το ζητήσετε, αλλά, αν προτιμάτε να κόψετε μόνοι σας το ψάρι, θα χρειαστείτε 800 γραμμάρια ξιφία. Οι κύβοι του ψαριού θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλοι, 5 εκ. περίπου η κάθε πλευρά.