BACK

Προετοιμασία μαγιάς και ζύμης για φοκάτσια

Αυτή είναι η συνταγή της φοκάτσιας ανεξάρτητα από τα συστατικά τα οποία μπορείτε να της προσθέσετε ανάλογα με την προτίμησή σας. Η φοκάτσια είναι η ιταλική σπεσιαλιτέ στο ψωμί. Η διαδικασία της είναι αρκετά πολύπλοκη και θέλει προσοχή ωστόσο είναι ένα από τα πιο εύγευστα ψωμιά! Μερικές χρήσιμες συμβουλές: μην προσθέτετε όλο το αλεύρι από την αρχή. Φυλάξτε λίγο για το τέλος και προσθέστε το μόνο εάν χρειαστεί. Ορισμένα είδη απορροφούν περισσότερο νερό ενώ άλλα λιγότερο. Καθώς ζυμώνετε προσπαθήστε να μην προσθέτετε επιπλέον αλεύρι. Η υπερβολική ποσότητα θα αλλοιώσει τη γεύση της φοκάτσας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (7 votes)

Συστατικά:

Για τη μαγιά
1 κύβο μαγιά
χλιαρό νερό
λίγη ζάχαρη

Για την ζύμη
αλεύρι
αλάτι
το μείγμα της μαγιάς
χλιαρό νερό

Οδηγίες:

Η ζύμη στις περισσότερες συνταγές για φοκάτσια ετοιμάζετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Τα συστατικά μπορεί να διαφοροποιούνται ελάχιστα από συνταγή σε συνταγή. Σε ορισμένες συνταγές, για παράδειγμα, αντί για νερό χρησιμοποιείται γάλα. Αλλες πάλι περιλαμβάνουν επιπλέον υλικά, όπως ελαιόλαδο ή χοιρινό λίπος (λαρδί). Τα υλικά αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν αναφέρονται στη συγκεκριμένη συνταγή, ανεξάρτητα από τη διαδικασία που ακολουθείται παρακάτω:

  • Για τη μαγιά

1. Ρίχνουμε τον κύβο της μαγιάς σε ένα μικρό μπολ.

2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μισή ποσότητα από το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά ώσπου να διαλυθεί.

3. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10-15 λεπτά. Στη επιφάνεια θα σχηματιστεί ένας χαρακτηριστικός αφρός.

  • Για τη ζύμη

4. Τοποθετούμε  το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε από πάνω το αλάτι. Σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς το οποίο έχουμε ανακατέψει άλλη μια φορά.

5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και όποια άλλα υλικά για τη ζύμη αναφέρονται στη συνταγή που ακολουθούμε. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Η ζύμη μέσα στο μπολ θα είναι σκληρή και πηχτή. Για να ζυμώσουμε προτιμούμε μια λεία, ξύλινη επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Για το συγκεκριμένο σκοπό υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε  περίπου 1/2 φλιτζάνι επιπλέον αλεύρι. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή με τα χέρια μεταφέρουμε τη ζύμη από το μπολ επάνω στο ξύλο. Σχηματίζουμε με τα χέρια μας μία συμπαγή μπάλα.

  • Για το ζύμωμα

1. Πιέζουμε τη ζύμη ελαφρώς για να απλωθεί.

2. Πιάνουμε τη μακρύτερη άκρη της ζύμης και την τυλίγουμε προς το μέρος μας.

3. Ανοίγουμε και πάλι, πιέζοντας με τον καρπό μας. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο αρκετές φορές πλάθοντάς τη για 7-8 λεπτά απ’ όλες τις πλευρές.

4. Όταν η ζύμη είναι πλέον σφιχτή και δεν κολλάει στα χέρια ή στην ξύλινη επιφάνεια, τη σηκώνουμε  και την πετάτε μια-δυο φορές επάνω στο ξύλο. Αυτό θα επιταχύνει το φούσκωμα.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν θα είναι πλέον απαλή και ελαστική και, όταν την πιέζουμε με το δάχτυλό μας επανέρχεται αμέσως. Αν το αποτύπωμά σας μένει τότε είναι έτοιμη. Ο χρόνος του φουσκώματος εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: