BACK

Κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια

Η συνταγή αυτή δεν είναι καθόλου πολύπλοκη , αφού η γέμιση δε θέλει μαγείρεμα και ψήνεται μαζί με το κοτόπουλο. Δώστε μια άλλη νότα στη βαρετή για κάποιους γεύση του κοτόπουλου. Αν το ευνοεί η εποχή αντικαταστήστε το κοτόπουλο με μια γαλοπούλα μέτρια σε μέγεθος.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κοτόπουλο 1300 γρ. περίπου
χυμός 1/2 λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
3 φέτες ξερό άσπρο ψωμί
2 κρεμμύδια
150 γρ. μανιτάρια
20 κλωστούλες σαφράν
1 σκ. σκόρδο τριμμένο
1 φλ. γάλα χλιαρό
2 αβγά χτυπημένα
1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
1 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μείγμα μελιού

1 κ.σ.μέλι
2 κ.σ. λεμόνι
2 κ.σ. ζεστό νερό
1/2 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/3 κ.σ. σαφράν τριμμένο

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Για τη γέμιση

1. Σε ένα μπολ βάζουμε το σαφράν με το ζεστό γάλα.

2. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε.

3. Βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να μουλιάσουν.

4. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε φετάκια και σοτάρουμε σε λίγο λαδάκι να μαραθούν.

5. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα καρύδια, το μουλιασμένο ψωμί και ζυμώνουμε όλα τα υλικά να ενωθούν καλά. Το χρώμα της γέμισης θα είναι κίτρινο λόγω του κρόκου Κοζάνης.

6. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Για το κοτόπουλο

1. Πλένουμε το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά και αφαιρούμε τα πνευμόνια από μέσα, αν υπάρχουν.

2. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε και εσωτερικά με το λεμόνι.

3. Το γεμίζουμε και το ράβουμε με βαμβακερή κλωστή.

4. Αλείφουμε με λάδι εξωτερικά και προσθέτουμε αλατοπίπερο. 

5. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, ενώ το τελευταίο μισάωρο αλείφουμε με το μείγμα μελιού κάθε 5 λεπτά.

Σερβίρουμε ολόκληρο γαρνιρισμένο με ωμά λαχανικά και συνοδεύουμε με ρύζι.