BACK

Ντολμάδες με κιμά

Τα γνωστά μας  ντολμαδάκια, εδώ σε μια παραλλαγή με κιμά για τους λάτρεις του κρέατος. Σερβίρουμε με γιαούρτι ή με ζεστό αυγολέμονο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (5 votes)

Συστατικά:

 

500 γρ. κιμάς αρνίσιος (ή 250 γρ. αρνίσιος και 250 γρ. μοσχαρίσιος)
1 φλ. μακρύκοκκο ρύζι
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κ.γλ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1/4 κ.γλ. μπαχάρι
1/2φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. ψιλοκομμένο δυόσμο
80-85 αμπελόφυλλα
αλάτι και πιπέρι
χυμό από δύο λεμόνια
 
για το αυγολέμονο
2 αβγά
2 λεμόνια
1 κ.σ. κορν φλάουερ
1/2 φλ. ζωμό από την κατσαρόλα που βράζουν οι ντολμάδες
 

Οδηγίες:

 

1. Αν έχουμε φρέσκα φύλλα, χρησιμοποιούμε τα πιο μικρά. 
2. Τα ζεματίζουμε για όχι παραπάνω από ένα λεπτό ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα. 
3. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε πιατέλα να κρυώσουν με τη λεία πλευρά προς τα πάνω. 
4. Αν είναι συσκευασμένα, πρέπει επίσης να τα ζεματίσουμε, χωρίζοντας προηγουμένως τα μεγάλα από τα μικρότερα. 
5. Απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μια στρώση με τα μικρότερα φύλλα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
6. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε τον κιμά να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. 
7. Στη συνέχεια τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
8. Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε 4 ακόμη κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
9. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
10. Βάζουμε και το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά.
11. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και ένα φλιτζάνι νερό.
12. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, χωρίς όμως να βράσει κανονικά. 
13. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
14. Αναμειγνύουμε τα μυρωδικά και ενώνουμε με τον κιμά σε ένα μπολ.
15. Ψαλιδίζουμε το κοτσάνι, από τη βάση του αμπελόφυλλου. 
16. Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε κάθε φύλλο.
17. Διπλώνουμε τις γωνίες δεξιά και αριστερά και το τυλίγουμε απαλά από πάνω προς τα κάτω σε σχήμα κυλίνδρου (1x 5-8 εκ., αναλόγως με το μέγεθος του φύλλου). 
18. Τυλίγουμε καλά-καλά ώστε να μη διαλυθούν και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, εφαρμοστά, για τον ίδιο λόγο.
19. Απλώνουμε 3-4 στρώσεις και από πάνω τους τοποθετούμε ένα πιάτο.
Καλύπτουμε με το νερό και λίγο λάδι.
20. Το αφήνουμε να πάρει βράση, έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε με κλειστό το καπάκι για άλλη μια ώρα. 
21. Μετά το πρώτο μισάωρο, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
 
Για το αυγολέμονο
22. Κρατάμε ½ φλιτζάνι ζωμό από την κατσαρόλα που βράζουν οι ντολμάδες μας. 
23. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ και, στη συνέχεια, το ζωμό από το φαγητό. 
24. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τους ντολμάδες, κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρώς για να πάει παντού και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό.