BACK

Μουσακάς με μελιτζάνες

Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, δεν λείπει από καμιά ελληνική ταβέρνα , ειδικά τους καλοκαιρινούς και πιο τουριστικούς μήνες, όπου πολλοί το δοκιμάζουν  ή το ξανά απολαμβάνουν. Ζουμερός μοσχαρίσιος κιμάς,  μελιτζάνες εποχής και μια πλούσια μπεσαμέλ με άρωμα μοσχοκάρυδου και τριμμένο τυρί.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.2 (6 votes)

Συστατικά:

 

2 1/2 κιλά μελιτζάνες
1 κιλό κιμά
3-4 κρεμμύδια ξερά
1 ποτηράκι κρασιού κρασί άσπρο
1 κιλό ντομάτες
1 φλ. λάδι
αλάτι και  πιπέρι
λίγη κανέλλα
 
Για τη μπεσαμέλ
1 κιλό γάλα φρέσκο
10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2-3 αβγά
2-3 κ.σ βούτυρο
2 φλ. τυρί τριμμένο
λίγη κανέλα
 

Οδηγίες:

 

1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες.
2. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μία ώρα περίπου να στραγγίσουν. 
3. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τον κιμά. 
4. Κόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με 4 κουταλιές σούπας νερό να βράσει έως ότου απορροφήσει όλο το νερό.
5. Έπειτα  ρίχνουμε το λάδι και το σοτάρουμε. 
6. Όταν ροδίσει, προσθέτουμε το κιμά και τον ανακατεύουμε διαρκώς να  τσιγαριστεί καλά. 
7. Ρίχνουμε  αλάτι, πιπέρι, κανέλα και, εάν θέλουμε, το σβήνουμε με το κρασί. 
8. Ρίχνουμε τη ντομάτα, ένα ποτηράκι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
9. Όταν ετοιμαστεί, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
10. Στύβουμε τις μελιτζάνες, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε.
11. Όταν είναι έτοιμες και οι μελιτζάνες, παίρνουμε ένα μακρόστενο ταψί και, αφού το λαδώσουμε ελαφρώς, στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες. 
12. Ετοιμάζουμε ύστερα τη μπεσαμέλ, προσθέτοντας στο τέλος τα αβγά, το τυρί και τα ανακατεύουμε.
13. Τη στρώνετε επάνω στις μελιτζάνες. 
14. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και κανέλα. 
15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 λεπτά περίπου.