BACK

Μαρινάτες ή μαρινάδες για μοσχάρι στο μπάρμπεκιου

Οι μαρινάτες ή μαρινάδες για μοσχαρίσιο κρέας θα σας δώσουν μία διαφορετική γευστική νότα στα κρεατικά σας ή τα ψήνετε στο τηγάνι ή στο μπάρμπεκιου.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (10 votes)

Συστατικά:

Μαρινάτα με ελαιόλαδο

8 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. πολύχρωμους κόκκους πιπεριών

 

Μαρινάτα με μπύρα και δενδρολίβανο

500 ml μπύρα Weiss
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 κ.σ.  φρέσκο δενδρολίβανο

 

Μαρινάδα με μαυροδάφνη, τζίντζερ και λάιμ

500 ml  μαυροδάφνη Πατρών
200 γρ τριμμένο τζίντζερ
Ξύσμα από 4 λάιμ
Χυμό από 4 λάιμ

Μαρινάδα με μουστάρδα μέλι βαλσάμικο ξύδι και εστραγκόν

4 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. μουστάρδα ελαφριά
8 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
2 κ.σ. εστραγκόν

 

Μαρινάτα με ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα στον τρίφτη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Μαρινάτα με λεμόνι, πορτοκάλι και φασκόμηλο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια
χυμό από 2 πορτοκάλια
125 ml λάδι
1 κουταλάκι της σούπας χοντρό αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού χονδροτριμμένο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. φασκόμηλο

Οδηγίες:

Οι μαρινάτες ή μαρινάδες, όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε, κατά την γνώμη μου ήρθαν για να δώσουν κάποια γεύση στα κρέατα άχυρα που επιμελώς μας ταΐζουν οι αγαπητοί κατά τα αλλά χασάπηδες και οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες ταΐζοντας τα ζώα τους από μεταλλαγμένα τρόφιμα μέχρι και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

Πάλι κατά την γνώμη μου ένα καλό κρέας δεν θέλει καμία μαρινάτα γιατί έτσι χάνουμε την γεύση του κρέατος.

Η σημερινή κτηνοτροφία έχει αναπτυχθεί και παντού ξεφυτρώνουν μικρές και μεγαλύτερες φάρμες ταΐζοντας τα ζώα τους καλαμπόκια και καλλιεργημένα σιτηρά αφήνοντας τα να βοσκάνε και στο ύπαιθρο παράγοντας έτσι γευστικότερα κρέατα.

Η αρχή μου είναι να αγοράζω πάντα ένα πολύ καλό και σιτεμένο κρέας ξέροντας ότι θα το πληρώσω φυσικά περισσότερο, μία φορά στις δεκαπέντε ημέρες, παρά να ψάχνω και να τρώω καθημερινά μία φτηνή αχυρένια μπριζόλα.

Στο τέλος του ψησίματος προσθέτω αλάτι πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο ή λίγο ρίγανη με θυμάρι και απολαμβάνω την γεύση και τους χυμούς της καλοψημένης μου μπριζόλας γιατί και το σωστό ψήσιμο θέλει τέχνη και πολλά μυστικά.

Αν επιμένετε να μαρινάρετε το κρέας σας ο βασικός κανόνας είναι λίγα και απλά υλικά χωρίς έντονες γεύσεις για να μην καλύψει η μαρινάτα την γεύση της ακριβοπληρωμένης πλέον μπριζόλας σας.

Τα πιο απλά μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το δενδρολίβανο, εστραγκόν αλλά και το κρεμμύδι, οι πιπεριές, το πιπέρι, το κύμινο, η πάπρικα, η μουστάρδα, το μέλι και το κάρυ αν μπουν με μέτρο θα σας δώσουν τα επιπλέον αρώματα που ψάχνετε για το κρέας σας που σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, κρασί, λεμόνι, λάιμ, τζίντζερ ή ακόμα και οινοπνευματώδη θα σας δώσουν αυτό που ψάχνετε…  δηλαδή μία διαφορετική γεύση.

Πάντα να βάζετε τα κρέατα για μαρινάρισμα σε μεταλλικό ή γυάλινο ταψάκι σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο και πάντα τα υλικά αν η μαρινάδα σας είναι ρευστή να σκεπάζει τα κρέατα.

 

 

Όπως θα διαπιστώσατε δεν σας είπαμε τίποτε για σκόρδο γιατί θέλει μεγάλη προσοχή στις ποσότητες επειδή ισοπεδώνει γενικά την γεύση όπου το βάλουμε.

Αν φυσικά σας αρέσει μεγάλη προσοχή στην ποσότητα.

Φυσικά για τους λάτρεις του σκόρδου μπορείτε να βάλετε μετά το ψήσιμο μία κουταλιά βούτυρο με σκόρδο την ώρα που το κρέας θα αναπαύετε πριν καταλήξει στο πιάτο σας.

Η μαρινάτα είναι θέμα έμπνευσης γι αυτό ακολουθείστε το ένστικτο και τις γευστικές σας προτιμήσεις αλλά είπαμε ΠΑΝΤΑ με μέτρο…

Θα σας δώσουμε λοιπόν μερικές μαρινάτες για το μοσχαράκι σας ώστε να γευτείτε κάτι διαφορετικό και μυρωδάτο.

 

 

Μαρινάτα με ελαιόλαδο

Για 4 μπριζόλες ή για ένα κιλό κρέας

 

8 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. θυμάρι

2 κ.σ. ρίγανη

2 κ.σ. πολύχρωμους κόκκους πιπεριών

 

Αλείφουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με το θυμάρι και την ρίγανη.

Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε και τα πιπέρια να πάνε παντού.

Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δώδεκα ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κρέατα και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες προτού τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την μαρινάδα τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στην σχάρα.

 

Μαρινάτα με μπύρα και δενδρολίβανο

Για 4 μπριζόλες ή για ένα κιλό κρέας

 

500 ml μπύρα Weiss

2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

2 κ.σ.  φρέσκο δενδρολίβανο

 

Σε ένα πυρέξ που θα χωράει όλες τις μπριζόλες ρίχνουμε στον πάτο το μισό δενδρολίβανο και τα μισά κρεμμύδια.

Απλώνουμε την πάπρικα επάνω και στις δύο μεριές του κρέατος και τα τοποθετούμε στο πυρέξ.

Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το δενδρολίβανο και γεμίζουμε το πυρέξ με την μπύρα ώστε να σκεπάζει τα κρέατα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κρέατα και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες προτού τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την μαρινάδα τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στην σχάρα.

 

Μαρινάδα με μαυροδάφνη, τζίντζερ και λάιμ

Για 4 μπριζόλες ή για ένα κιλό κρέας

 

500 ml  μαυροδάφνη Πατρών

200 γρ τριμμένο τζίντζερ

Ξύσμα από 4 λάιμ

Χυμό από 4 λάιμ

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ.

Βάζουμε μέσα και το κρέας μας να σκεπάζεται από τα υγρά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κρέατα και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες προτού τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την μαρινάδα τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στην σχάρα.

 

Μαρινάδα με μουστάρδα μέλι βαλσάμικο ξύδι και εστραγκόν

Για 4 μπριζόλες ή για ένα κιλό κρέας

 

4 κ.σ. μέλι

4 κ.σ. μουστάρδα ελαφριά

8 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό

2 κ.σ. εστραγκόν

 

Αναμειγνύουμε καλά όλα μας τα υλικά και αλείφουμε και από τις δύο μεριές το κρέας μας.

Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κρέατα και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες προτού τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την μαρινάδα τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στην σχάρα.

 

 

Μαρινάτα με ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό

Για 4 μπριζόλες ή για ένα κιλό κρέας

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ντομάτα στον τρίφτη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Αναμειγνύουμε καλά όλα μας τα υλικά και αλείφουμε και από τις δύο μεριές το κρέας μας.

Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κρέατα και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες προτού τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την μαρινάδα τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στην σχάρα.

 


Μαρινάτα με λεμόνι, πορτοκάλι και φασκόμηλο

Για 4 μπριζόλες ή για ένα κιλό κρέας


2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια
χυμό από 2 πορτοκάλια
125 ml λάδι
1 κουταλάκι της σούπας χοντρό αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού χονδροτριμμένο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. φασκόμηλο

 

Αναμειγνύουμε καλά όλα μας τα υλικά και αλείφουμε και από τις δύο μεριές το κρέας μας.

Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κρέατα και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες προτού τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την μαρινάδα τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στην σχάρα.