BACK

Λουκουμάδες

Ζουμεροί λουκουμάδες με μαγιά, τους σερβίρουμε με μέλι ή με σιρόπι από ζάχαρη,  μέλι και κανέλα ή ξηρούς καρπούς.

Η πιο κλασσική εκδοχή ενός, πολύ αγαπημένου για όλες τις ηλικίες, παραδοσιακού επιδορπίου.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.3 (22 votes)

Συστατικά:

4 φλ. αλεύρι

4 φλ. περίπου νερό ελαφρά χλιαρό
2 φακελάκια ξερή μαγιά

3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
ηλιέλαιο για το τηγάνι

κανέλλα

Για το σιρόπι

½ κούπα μέλι

½ κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Οδηγίες:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για τρία λεπτά τα υλικά του σιροπιού και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι την μαγιά και την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε για 1-1½ ώρα σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί ο χυλός και να κάνει φουσκάλες.
Το νερό το υπολογίζουμε ώστε ο χυλός να μη γίνει πολύ πυκνός αλλά όχι και ρευστός.
Σε φριτέζα  ή σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει.
Τότε κόβουμε με ένα κουταλάκι (που το βρέχουμε συνεχώς με νερό) κουταλιές από το χυλό που το πιάνουμε με το αριστερό μας χέρι και τον πιέζουμε ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα ώστε να βγεί ένα μικρό μπαλάκι και τα ρίχνουμε στο λάδι που βράζει.
Με την τρυπητή κουτάλα πιέζουμε τους λουκουμάδες μέσα στο λάδι για να ψηθούν και να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε  σε απορροφητικό χαρτί.


Τούς σερβίρουμε σε πιατέλα και τούς περιχύνουμε με το σιρόπι από το μέλι και κανέλλα.