BACK

Κόκορας χωριάτικος με χυλοπίτες

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα παραδοσιακά πιάτα της Ελληνικής υπαίθρου. Δοκιμάστε τη συνταγή με βιολογικό κόκορα στο οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (17 votes)

Συστατικά:

1 κόκορας χωριάτικος γύρω στα 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη τριμμένη

​1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

​1 καρότο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά πελτές τομάτας
1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια χυλοπίτες
Μυζήθρα τριμμένη
Λίγα γαρύφαλλα, μπαχάρι, ένα μπαστουνάκι κανέλα
Αλάτι - πιπέρι
 

Οδηγίες:

Σοτάρουμε τον κόκορα να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ σοτάρουμε για ακόμα τρία λεπτά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την ντομάτα.

Βράζουμε το πουλερικό με δύο ποτήρια νερό για μιάμιση ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για μισή ώρα ακόμα μέχρι να βράσει το πουλερικό αλλά να έχει αρκετό ζωμό.

Ρίχνουμε τότε τις χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και βράζουμε για 5- 10 λεπτά ακόμη.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε μέχρι να πιουν οι χυλοπίτες το ζωμό.

Σερβίρουμε πασπαλισμένο με την τριμμένη μυζήθρα

Tips

Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με αλανιάρικο κοτόπουλο