BACK

Χριστόψωμο και Κουλούρα

Ένα ψωμί για το γιορτινό τραπέζι γεμάτο γεύσεις και αρώματα! Μπορείτε να γαρνίρετε αν θέλετε με ολόκληρα καρύδια ή σουσάμι.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1 (1 vote)

Συστατικά:

 

1 κιλό αλεύρι
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 κ.σ. ξερή (σε κάθε περίπτωση) διαλυμένη σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
120 ml ζεστό νερό
480 ml ζεστό κόκκινο κρασί
150 γρ. κορινθιακές σταφίδες
150 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
150 γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα
ξύσμα φλούδας 1 πορτοκαλιού
ξύσμα φλούδας 1 μανταρινιού
50 γρ. κουκουνάρια
400 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κουταλάκι του γλυκού αλάτι
120 ml ελαιόλαδο
2 κ.γλ.  κανέλλα
1 κ.γλ.  γαρύφαλλο σε σκόνη

Οδηγίες:

 

1. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μία τρύπα στη μέση.
2. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με το αλεύρι καλά. 
3.Προσθέτουμε το κρασί και ζυμώνουμε καλά. 
4.Σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 90 λεπτά περίπου.
5.Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά.
6. Σχηματίζουμε μια κουλούρα με τη ζύμη και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα.
7.Αφήνουμε τη ζυμή 60 λεπτά να φουσκώσει ξανά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
8.Ψήνουμε το ψωμί για περίπου 60 λεπτά.
9.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. 
10.Στη συνέχεια βγάζουμε από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει καλά σε μια σχάρα