BACK

Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι, δαμάσκηνα και κονιάκ

Η  γεύση του χοιρινού συνδυάζετε φοβερά με τα φρούτα για κάποιο λόγο. Μια εύκολη συνταγή που θέλει αρκετή ώρα ψησίματος αλλά λίγη ώρα προετοιμασίας!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (30 votes)

Συστατικά:

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
200 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο (ή καλής ποιότητας έτοιμο)
200 ml κονιάκ
10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

1. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα μέχρι να κάψουν. Δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί το χοιρινό είναι αρκετά λιπαρό.
2. Ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 20 λεπτά.
3. Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί λίγο, ρίχνουμε το πορτοκάλι και τα δαμάσκηνα. Αλατοπιπερώνουμε καλά, και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή και παραπάνω, ανάλογα με το κρέας.
4. Πού και πού ρίχνουμε μια ματιά να δούμε αν όλα πηγαίνουν καλά και το κρέας έχει αρκετά υγρά και αν όχι, προσθέτουμε λίγο νεράκι.
5. Όταν το κρέας μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε τώρα όλα τα υγρά μαζί με τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ και φτιάχνουμε μια νοστιμότατη σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε τη γεύση.
6. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το ρίχνουμε στη σάλτσα να νοστιμίσει.
7. Αν η σάλτσα μάς φαίνεται πολύ αραιή, μπορούμε να τη δέσουμε με 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι. Δεν πρέπει όμως να τη δέσουμε πολύ, γιατί αν έχουμε σκοπό να σερβίρουμε το φαγητό την επομένη, η σάλτσα πήξει πολύ!

Tips

Συνοδεύουμε με μακαρόνια ή χυλοπίτες, μπόλικο φεσκοτριμμένο τυρί και ένα κόκκινο κρασί με σώμα.