BACK

Φρέσκα κρεμμυδάκια γλυκόξινα

Ένα πιάτο πραγματική έκπληξη. Τα κρεμμύδια με το μαγείρεμα αλλάζουν εντελώς τη σύστασή τους, ενώ με τα αρώματα από κρασί και ξύδο γίνονται εξαιρετικά!  Συνταγή από το βιβλίο της Rosemary Barron.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

24 φρέσκα κρεμμύδια
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 δαφνόφυλλα
1 φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 φλ. σταφίδες
2 κ.σ. μέλι
μαυροδάφνη, Madeira ή πορτό
χοντρό αλάτι και χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

  • Αφαιρούμε τις άκρες με τις ρίζες και βγάζουμε μια λεπτή φέτα από το κάθε άκρο του κοτσανιού.

1. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βραστό νερό, μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους
160°C. και τοποθετούμε μέσα ένα βαρύ, ρηχό πυρέξ που να χωράει τα κρεμμύδια σε μια στρώση.

3. Με το μαχαίρι ξεφλουδίσματος αφαιρούμε το περίβλημα των κρεμμυδιών.

4. Βγάζουμε το πυρέξ προσεκτικά από τον φούρνο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα γυρίζουμε στο λάδι για να τα επικαλυφθούν και τοποθετούμε τα δαφνόφυλλα ανάμεσά τους.

6. Ψήνουμε χωρίς σκέπασμα για 20 λεπτά.

7. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξίδι με το μέλι και προσθέτουμε τις σταφίδες.

8. Προσθέτουμε αυτή τη σάλτσα και το κρασί στα κρεμμύδια και ψήνουμε για ακόμη 40-60 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε τακτικά τα κρεμμύδια κατά το ψήσιμο για να αλείψουμε με τη σάλτσα. Αν το πυρέξ φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

9. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε μια πιατέλα ή ρηχό μπολ και ρίχνουμε τη σάλτσα και τα δαφνόφυλλα που είναι στο πυρέξ από πάνω τους.

10. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
 

Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: