BACK

Χριστουγεννιάτικος πουρές πατάτας

Εύκολος, γρήγορος και νόστιμος πουρές πατάτας που θα συνοδεύσει το κρέας σας στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 γλυκοπατάτα κομμένη κυβάκια των 5 εκ. 
5-6 πατάτες κομμένες κυβάκια των 5 εκ
6 σκελίδες σκόρδο
80 γρ κατίκι Δομοκού ή γαλοτύρι
1 κ.κ αλάτι
1/2 φλ παρμεζάνα
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1/2 - 1  γάλα
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο - αν πρόκειται να φτιάξουμε ατομικές μερίδες 
πάπρικα, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για το στόλισμα

 

Οδηγίες:

Βράζουμε τις πατάτες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15-20 λεπτά. Σουρώνουμε και επιστρέφουμε σε κατσαρόλα.
 

Προσθέτουμε το κατίκι, το βούτυρο, και μισό φλιτζάνι γάλα.  Με το εργαλείο για πουρέ χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ μαστιχωτό. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο γάλα μέχρι ο πουρές φτάσει στο σημείο που εμάς μας αρέσει η υφή του. Προσθέτουμε και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε πάλι προσεκτικά και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε να το σερβίρουμε σε ατομικά πιατάκια, φροντίζουμε να είναι λίγο πιο υγρό το μείγμα και το βάζουμε σε κορνέ. Βουτυρώνουμε 12 μικρά πυρίμαχα πιάτα και μοιράζουμε τον πουρέ. Αλείφουμε από πάνω με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν λίγο στην επιφάνεια. Γαρνίρουμε με πάπρικα και σχοινόπρασο και σερβίρουμε αμέσως.
 

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριά με άλλα της επιλογής σας.