BACK

Cupcakes βανίλιας με γλάσο από φρούτα του δάσους

Η Ντίνα Νικολάου, ίσως η πιο γνωστή σεφ της χώρας μας έχει πάντα τις καλύτερες συνταγές, όπως αυτά τα θεϊκά μάφιν!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.1 (8 votes)

Συστατικά:

50 γρ. αγελαδινό βούτυρο , μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 λοβός βανίλιας (χαράζω το λοβό κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνω και παίρνω τα σποράκια) ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

ΓΛΑΣΟ
300 γρ. φρύτα του δάσους (μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα, που θα βρείτε σε σακουλάκια στους καταψύκτες των μεγάλων σούπερ μάρκετ)

180 γρ. ζάχαρη άχνη
600 γρ. τυρί μασκαρπόνε (το βρίσκω σε κεσεδάκια, στα ψυγεία όλων των μεγάλων σούπερ μάρκετ)

Οδηγίες:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C.
Παίρνω μια ειδική φόρμα για cupcakes, με 12 θήκες, και σε κάθε θήκη βάζω από ένα μεγάλο χάρτινο κυπελάκι για μάφινς (μοιάζουν με τις θηκούλες για πτι-φουρ, αλλά σε μεγάλο μέγεθος). 

Χτυπάω με το μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σχετικά αφράτο, σαν κρέμα. Ρίχνω τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτω τα σποράκια (ή τη σκόνη) της βανίλιας. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια ελαστική σπάτουλα, μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως λείο και ομοιογενές.

Αδειάζω το μείγμα στις θήκες που έχω τοποθετήσει στη φόρμα για μάφινς, φροντίζοντας να αφήσω ένα περιθώριο 2 εκ. στην επιφάνεια για να δώσω χώρο στα κέικ να φουσκώσουν.

Βάζω τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα κέικ για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, ανασηκώνω τις χάρτινες θήκες από τη φόρμα και τις αφήνω σε μια σχάρα για μερικά λεπτά, μέχρι τα κέικ να κρυώσουν.
Για το  γλάσο: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τ α φρούτα του δάσους  και την άχνη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν και το μείγμα να γίνει σχετικά ομοιογενές. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο και, αν θέλω, το πολτοποιώ στο μούλτι. Το αδειάζω σε ένα μπολ, προσθέτω το μασκαρπόνε και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Μπορείτε να διαβάσετε και πώς γίνεται γλάσο με φράουλες στο site της  Ντίνας Νικολάου

Tips

Φόρμα και θήκες βρίσκω σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας αλλά, αν δεν βρω, κόβω αντίστοιχου μεγέθους στρογγυλά κομμάτια από λαδόκολλα.