BACK

Αρνάκι με πληγούρι της Καίτης από το Καφέ Αβησσυνία

Πλιγούρι ή Bulgur όπως το αποκαλούν στη Μεσόγειο,  χρησιμοποιείται συχνά για να συνοδεύουν  τα γεύματά πρωτεΐνης.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 kg  αρνί μπούτι ή σπάλα διαχωρισμένο από το κόκαλο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια χοντρό πλιγούρι
2 φλιτζάνια ζωμό αρνιού
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φωλιά  φιδέ, σπασμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Οδηγίες:

Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους, το  βάζουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε  τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε το τηγάνι και  συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε  την φωτιά. Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει,  για 45 – 60  λεπτά μέχρι το κρέας να μαλακώσει εντελώς.
Πλένουμε  τα κόκαλα του αρνιού και τα βράζουμε σε νερό, για να φτιάξουμε το ζωμό.
Λιώνουμε  το βούτυρο σε τηγάνι, βάζουμε  τον κομμένο φιδέ, και μόλις αρχίσει να γίνεται καφέ, τον αφαιρούμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε  το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι, και σοτάρουμε  μέχρι να έχουν εντελώς μαραθεί  πριν ρίξουμε το ζωμό του αρνιού. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός,  προσθέτουμε  το πλιγούρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να επιστρέψει σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Όταν όλο το υγρό έχει απορροφηθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τον φιδέ και καλύπτουμε  με ένα πανί κουζίνας για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε  το πλιγούρι μαζί με το κρέας.

 

Την συνταγή μας παρεχώρησε η Καίτη από το βιβλίο της  - Ketty of Café Abyssinia