BACK

Ζαμπονοτυροπιτάκια

Τα Ζαμπονοτυροπιτάκια είναι ίσως ένα από τα πράγματα που τελειώνουν πρώτα σε κάθε παιδικό πάρτυ.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.3 (4 votes)

Συστατικά:

Για το φύλλο κουρού:
500 γραµµ. αλεύρι μπλε  
1 κ.κ. αλάτι
1/2 κ.κ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο soft παγωμένο σε κυβακια
125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.κ μαγιά ξηρή 
1 αυγό χτυπημένο
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό κατίκι 400 γραµµ. φέτα
100 γραµµ. ζαμπόν κομμενο κυβακια
1 αυγό χτυπημένο 
 

Οδηγίες:

Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της γέμισης. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε στο πλάι.
Βάζουμε σε μπολ  αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαγιά στο γάλα, κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το βούτυρο  στο αλεύρι.
 Με τα δάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα για να αδιαβροχοποιήσουμε το αλεύρι µε τη μαργαρίνη ώστε όταν ψηθεί το φύλλο να γίνει τραγανό.
Το μείγμα πρέπει να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα µε τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα µε πιρούνι.
Μόλις αρχίσει και παίρνει τη μορφή ζύμης, το ζυμώνουμε µε το χέρι στον πάγκο εργασίας μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη.
Την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Τη χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο φύλλο. Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε τον πάγκο µε αλεύρι.
Κατά μήκος του φύλλου βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση. Κλείνουμε το φύλλο κατά μήκος (δεν σφραγίζουμε τη γέμιση στο πλάι, μένει ανοιχτό).
Κυλάμε στο σουσάμι και βάζουμε τα πιτακια  µε την ένωση προς τα κάτω σε λαμαρίνα. Με ένα ειδικό κουπ πατ μπορούμε να κόψουμε την ζύμη σε κυκλάκια και μετα να τα διπλώσουμε για να γίνουν σαν ημικυκλια ζαμπονοτυροπιτάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για περίπου 40΄, να ροδίσουν καλά. 

Tips

Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με έτοιμη ζύμη κουρού για μεγαλύτερη ευκολία