BACK

Πίττα με αγκινάρες και μετσοβόνε με φύλλο κουρού

Οι αγκινάρες αν και είναι από τα πιο μπελαλίδικα λαχανικά στο καθάρισμα, μας αποζημειώνουν με την πρώτη μπουκιά αυτής της υπέροχης πίτας. Είναι ίσως από τις πιο νόστιμες vegetarian συνταγές  για τους φίλους που ακολουθούν αυτή τη διατροφή!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.7 (3 votes)

Συστατικά:

15 αγκινάρες, καθαρισμένες, στεγνωμένες  
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα - και το πράσινο μέρος
περίπου 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
8 κ.σ. από  ψιλοκομμένο άνιθο, μυρώνια και καυκαλήθρες
8 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 αυγά χτυπημένα 
200 γρ. μετσοβόνε κομμένο κυβάκια
φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι αλάτι κατά βούληση

1 πακέτο έτοιμη ζύμη κουρού
1 κρόκο αυγού και λίγο γάλα για την επικάλυψη

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε βαριά κατσαρόλα σε μέτρια δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις αγκινάρες χοντροκομένες, μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας  λίγο λευκό κρασί κάθε φορά που τελειώνει το υγρό. Αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτουμε τα μυριστικά, το τυρί και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. 
Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι μας και απλώνουμε το μισό φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση, απλώνουμε να πάει ισομερώς και βάζουμε και το πάνω φύλλο στην πίτα. Αλείφουμε   με έναν κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο γάλα  εβαπορέ ή νεράκι για να γυαλίσει η επιφάνεια στο ψήσιμο. Αν θέλουμε κάνουμε σχέδια με την υπόλοιπη ζύμη και τα κολλάμε από πάνω.
Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι η πίτα να ροδοκοκκινίσει. 
 

Tips

Κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε την ρίχνουμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό και στυμένο λεμόνι.
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: