BACK

Μακαρόνια ογκρατέν με χοιρινό φούρνου

Το κλασσικό ελληνικό καθημερινό φαγητό τα μακαρόνια ογκρατέν φτιάχνονται γρήγορα, φθηνά και είναι το αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.9 (7 votes)

Συστατικά:

500 γρ. πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
50 γρ. βούτυρο
4 χοντρές φέτες χοιρινό φούρνου κομμένες σε κομματάκια
200 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα

Αλάτι, πιπέρι


​1 δόση  μπεσαμέλ

• 100 γραμμ. βούτυρο
• 100 γραμμ. αλεύρι
• 1 λίτρο γάλα
• 1 κ.γ. (πρέζα) μοσχοκάρυδο
• Αλάτι
• Λευκό πιπέρι

Οδηγίες:

Βράζουμε τις πένες 2-3 λεπτά  λιγότερο από ότι λένε στην συσκευασίας τους.

Τις σουρώνουμε τους ρίχνουμε λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν και τις βάζουμε σε ένα ταψί αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και έχουμε στρώσει λίγο τριμμένο τυρί.

Μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα μας.
Εάν την θέλουμε αραιή προσθέτουμε λίγο παραπάνω γάλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.
Για περισσότερη γεύση αν θέλετε προσθέστε και κίτρινα τυριά τριμμένα.

Ρίχνουμε τα 2/3 της μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα κομματάκια του χοιρινού και ανακατεύουμε.

Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί μέχρι να την καλύψει.

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε  στους 180-190 βαθμούς C για 40' ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ με τα τυριά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε όμορφα γευστικά κομμάτια.