BACK

Η αυθεντική Νάπολη σως

Η πιο απλή νόστιμη και εύκολη σως ντομάτας είναι η Νάπολη. 

Δοκιμάστε την στα ζυμαρικά στην πίτσα βάλτε την στα μαγειρευτά αλλά και όπου αλλού θέλετε ένα τόνο ντομάτας στο πιάτο σας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.8 (4 votes)

Συστατικά:

1 κιλό ώριμες ντομάτες

200 ml ελαιόλαδο

8 σκελίδες σκόρδο

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 φλ. βασιλικό πλατύφυλλο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Είναι η πιο απλή και γευστική σως με καταγωγή από την Νάπολη που έχει πάρει και το όνομα της.

Εγώ φτιάχνω προς τα μέσα του καλοκαιριού που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους μία μεγάλη ποσότητα και την φυλάω σε βάζα στο ψυγείο για να έχω πάντα φρέσκια Νάπολη διαθέσιμη.

Η καλύτερη σως φτιάχνεται από ντομάτες πομοντορίνι που είναι μικρές οβάλ και έχουν σφιχτή σάρκα.

Αν δεν βρείτε στην λαική τότε διαλέξτε σφιχτές ώριμες με πολύ σάρκα.

 


Πομοντόρια για σάλτσα Νάπολη

 

Εκτός από τα μακαρόνια και την κλασσική συνταγή σπαγγέτι Νάπολη την χρησιμοποιώ για να φτιάξω κοκκινιστά κεφτεδάκια την βάζω στην σπιτική πίτσα μαργαρίτα, στην γνωστή μακαρονάδα του αλήτη αλλά και σε πολλά κοκκινιστά μαγειρευτά.

 

Εκτέλεση

Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και πετάμε τα φλούδια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να χρυσίσει.

Προσθέτουμε την ντομάτα το αλατοπίπερο την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου να φύγουν τα πολλά νερά.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε αν το αλάτι είναι σωστό και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Αν είναι για άμεση κατανάλωση την βάζουμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο.

Αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα θα την βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και αφού κρυώσουν στο ψυγείο όπου διατηρούνται άνετα έξι μήνες.