BACK

Φρουτάλια ή φουρτάλια με αγκινάρες και λουκάνικο Τήνου

Η Τηνιακή φρουτάλια ή φουρτάλια με αγκινάρα είναι μία φαντασική παραδοσιακή ομελέτα με τοπικό λουκάνικο Τήνου, άγριο αγκιναράκι και πατάτες.

Μία ομελέτα που θα σας μείνει αξέχαστη.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.7 (3 votes)

Συστατικά:

8 αυγά χτυπημένα

1/2 φλυτζ.  γάλα

8 τεμ αγκιναράκια Τήνου από βαζάκι, περίπου δύο αγκινάρες

15  τεμ. κομμένες ροδέλες από λουκάνικα Τήνου 

4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες

1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο

1 φλυτζ. τσαγιού τυρί βολάκι Τήνου τριμμένο 

1/2 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι

ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις πατάτες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Τα δύο νησιά Άνδρος και Τήνος έχουν την αποκλειστικότητα στις παραδοσιακές φρουτάλιες ή φουρτάλιες.

Το καθένα την φτιάχνει όχι με τον δικό του τρόπο αλλά με τα δικά του τοπικά υλικά που στην πραγματικότητα δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

Μία παραδοσιακή φρουτάλια είναι μία χορταστική ομελέτα που περιέχει πάντα αυγά πατάτες και ντόπιο λουκάνικο.

Το κάθε νησί και η κάθε φαμίλια έχουν τα δικά τους λουκάνικα και τα παστά από τα χοιροσφάγεια και έτσι η κάθε ομελέτα είναι διαφορετική !!!

Μετά από τα τρία βασικά υλικά και ανάλογα με το νησί θα βρείτε φρουτάλιες με αγκινάρα, κολοκυθάκι, φρέσκα κουκιά, σύσσιρο, δηλαδή παστό κρέας χοιρινό, μπέικον, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια ή ότι άλλο βρεθεί στο ψυγείο τους, ή στο μικρό μποστάνι τους.

Έτσι η ομελέτα θα γίνει παχιά παχιά και χορταστική και θα δώσει ενέργεια στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

 

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τις πατάτες μας και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά το γάλα αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και τα τριμμένα τυριά να γίνει ένα μείγμα.

Σε ένα τηγάνι διαμέτρου 25 - 30 εκατοστά ρίχνουμε τα λουκάνικα και τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις μεριές.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις τηγανιτές πατάτες και σιγά σιγά τα χτυπημένα αυγά με τα υπόλοιπα υλικά.

Αφήνουμε να ψηθούν σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά και ελέγχουμε μετά από λίγο αν έχει ροδίσει από κάτω.

Μεταφέρουμε την ομελέτα στο καπάκι επάνω από τον νεροχύτη για να μην λερωθεί η κουζίνα μας και την τουμπάρουμε και πάλι στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Μόλις ψηθεί και από την άλλη πλευρά την βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδεύουμε με μία ντοματοσαλάτα δροσερή και καλή μας όρεξη.

 

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τα παραδοσιακά υλικά αντικαταστήστε με ένα καλό φρέσκο λουκάνικο και κάποιο άλλο παραδοσιακό τυρί ή μια ξερή μυζήθρα.

Μπορούμε να την ψήσουμε και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.