Μπάμιες με ντομάτα στο φούρνο
Συστατικά:
1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες, πλυμένες και στραγγισμένες
Σάλτσα ντομάτα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού, ή περισσότερο, μπούκοβο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη ή Σαμιώτικο)
1 κιλό ντομάτες σαρκώδεις γινωμένες, τριμμένες στον τρίφτη
2 φύλλα δάφνη
1 ξυλάκι κανέλλα (προαιρετικά)
Αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε με λαδόχαρτο τη λαμαρίνα του φουρνου και πάνω απλώστε τις μπάμιες. Βάλτε τις στο φούρνο να στεγνώσουν καλά για 20 λεπτά. Στα 10 λεπτά βγάλτε το ταψί και ανακατώστε τις.
Εν τω μεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι 4 λεπτά περίπου, να μαλακώσει.
Προσθέστε το σκόρδο, το μπούκοβο και το κύμινο, αν το χρησιμοποιείτε. Γυρίστε τα 2-3 φορές, και μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα. Βράστε 30 δευτερόλεπτα και προσθέστε τις ντομάτες, τη δάφνη, και την κανέλλα αν τη χρησιμοποιείτε.
Βράστε 3-4 λεπτά, βάλτε λίγο αλάτι και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράστε τη σάλτσα μισοσκεπασμένη για 15 λεπτά, να αρχίσει να μελώνει. Δοκιμάστε και, αν θέλετε, βάλτε ζάχαρη και περισσότερο αλάτι και πιπέρι.
Βγάλτε από τη λαμαρίνα τις μπάμιες και βάλτε τις σε πυρίμαχο ταψί. Πετάξτε τη δάφνη και την κανέλλα από τη σάλτσα και περιχύστε τις μπάμιες.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε 20-30 λεπτά στο φούρνο. Οι μπάμιες πρέπει να είναι μαλακές αλλα΄να μη λειώνουν. Αφήστε τις να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.