BACK

Μουστοκούλικα

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

3 φλιτζάνια αλεύρι Λήμνος ή 2 φλιτζάνια σκληρό σταρένιο αλεύρι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 πρέζα αλάτι
1-1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
4 φλιτζάνια πετιμέζι
1 φλιτζάνι νερό

Οδηγίες:

Αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανίτσα. Ανοίγετε ένα λακκάκι στο μέσο και βάζετε το νερό. Ανακατεύετε σιγά-σιγά με τα δάχτυλά σας το αλεύρι με το νερό από το μέσο μέχρι να δημιουργηθεί μια μάζα. Συνεχίζετε να το κάνετε μέχρι να σχηματισθεί ένα είδος ζύμης κολλώδες και πυκνό. Ζυμώνετε τη ζύμη έως ότου δέσει και μαλακώσει, για περίπου 7-10 λεπτά και μετά την αφήνετε να "ξεκουραστεί" για λίγο.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αλευρώνετε μια επιφάνεια όπου πλάθετε με τα χέρια καθένα από τα μπαλάκια σε λωρίδες διαμέτρου περίπου 3 εκ. Τα τυλίγετε σε λεπτές πλεξούδες διαμέτρου περίπου 1 εκ. και 10 εκ μήκος. Τα πιάνετε από την άκρη και τα στρίβετε σχηματίζοντας δύο θηλιές. Συνεχίζετε χρησιμοποιώντας όλη τη ζύμη.

Βράζετε το πετιμέζι και το νερό και βάζετε μέσα τις πλεξούδες σιγά-σιγά. Σιγοβράζετε για 8 λεπτά, τις βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και βράζετε και τις υπόλοιπες. Σερβίρονται ζεστές.

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: