BACK

Μοσχαράκι γάλακτος με κόκκινο κρασί

Η Ελληνική απάντηση στο Boeuf Bourguignon!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (2 votes)

Συστατικά:

1 κιλό μοσχαράκι από το κιλότο
0,5 λίτρα κόκκινο κρασί 
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 καρότα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι τρυπημένο με 3 γαρίφαλα
2 σκελίδες σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα κομμένες στα δύο
1 μπαστουνάκι κανέλα
1 μάτσο σέλινα με τη ρίζα
δεντρολίβανο
θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Ζητήστε από τον χασάπη να κόψει το μοσχαράκι σε κύβους 4 εκατοστών. Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κρέας.

Σε εμαγιέ ή πήλινο σκεύος αδειάζουμε το κρασί. Προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, σέλινο, το θυμάρι, δεντρολίβανο και πιπέρι. Αναμιγνύουμε και τοποθετούμε το κρέας στη μαρινάτα. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος επί 8 ώρες.

Στραγγίζουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το σκουπίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το μοσχαράκι και ροδίζουμε επί 6-7 λεπτά έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Με την τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα τους κύβους του κρέατος.

Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τη στεγνώσουμε από την περίσσεια καμένου λίπους. Στραγγίζουμε τη μαρινάτα σε λεπτό σουρωτήρι και την αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε επί 2 ώρες.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ζωμό βοδινού. Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές.

Ευκαιρίας λοιπόν δοθείσης με τούτη τη ρετσέτα, ας πούμε δυο λόγια. Να, λόγου χάρη, πόσο ενδιαφέρον είναι το μπρούσκο κρασί της Γoυμένισσας. Αμπελώνας μακεδονίτικος, κοντά στα γιουγκοσλαβικά, δηλαδή τα "πρώην" σύνορα. Όπου την πρώτη του Φλεβάρη τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, με μια τελετή σφαγής βοδιού που λέγεται κουρμπάνι. Το έθιμo, παγανιστικό σε παλαιότατους χρόνους, έφεραν μετεξελιγμένο οι πρόσφυγες εξ Ανατολικής Ρωμυλίας. Όσο θα σας ζαλίζει η ευωδιά του φαγητού που θα σιγοβράζει μέσα στο κόκκινο κρασί, αφήστε τον νου σας ν' ανηφορίσει στη Βόρειο Ελλάδα.

Tips

Μια Γουμένισσα είναι το κατάλληλο κρασί και για την παρασκευή αλλά και για την συνοδεία του πιάτου αυτού.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: