BACK

Μελομακάρονα, το γλυκό των Χριστουγέννων

Τα μελομακάρονα είναι από τα κλασσικά  Xριστουγεννιάτικα Ελληνικά γλυκά, πάντα πάνω στο γιορτινό τραπέζι. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

Υλικό γιο τη ζύμη

1 κιλό μαλακό αλεύρι
200 γραμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
1 κουταλιά κανελογαρίφαλα
Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικό για το σιρόπι
2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
 

Οδηγίες:

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κονιάκ, το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκάλι και τα χτυπάμε καλά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Bάζoυμε το μίγμα του λαδιού σε ένα, μεγάλo μπoλ και προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, σιγά- σιγά και πασπαλιστά, ανακατεύοντας αρχικά με ξύλιvn κουτάλα και μετά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και μαλακή.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ, και όπως τα κρατάμε στην παλάμη μας τα πιέζουμε ελαφρά στην χοντρή επιφάνεια του τρίφτη για να πάρουν ανάγλυφη διακόσμηση.


Τοποθετούμε τη λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε  πάνω τα μελομακάρονα. Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο και σε μέτρια θερμοκρασία για μίση ώρα περίπου.


Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά, ξαφρίζοντας στο τέλος.

Όταν τα μελομακάρονα κρυώσουν, τα περιχύνουμε, με ζεστό σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την πολύ υγιεινή  καρυδόψιχα

 

 

Tips

Μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι και επιπλέον κανέλα.
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: