BACK

Μελομακάρονα που μυρίζουν Χριστούγεννα

Το πιο χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων που ποτέ δεν έλειψε από το τραπέζι μας, ούτε εξορίστηκε όπως άλλα γιορτινά πιάτα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.7 (3 votes)

Συστατικά:

3 φλυτζάνια τσαγιού λάδι ελαφρύ ( εγώ βάζω αραβοσιτέλαιο)
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ
1 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας κανέλλα, τριμμένη
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

​καρύδια ψιλοκομμένα, τουλάχιστον 250 γραμ. 

Οδηγίες:

Βάζετε το λάδι με τη ζάχαρη σε μια λεκάνη και τα ανακατεύετε με το χέρι σας κυκλικά για κάμποση ώρα, προσπαθώντας να διαλυθεί  η ζάχαρη, όσο είναι δυνατόν. Αλλιώς τα χτυπάτε σε μεγάλο μούλτι, αν έχετε. Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. (προσοχή επειδή αφρίζει να έχετε βάλει τον χυμό σε μεγάλο μπωλ).   Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί, το αλεύρι στο τέλος λίγο-λίγο και ζυμώνετε καλά να γίνει μια μαλακιά ωραία ζύμη.

Παίρνετε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, το πλάθετε και του δίνετε σχήμα μακρόστενο ή σαν τα μελομακάρονα που εσείς επιθυμείτε. Το πιέζετε πάνω στο τρίφτη του τυριού να γίνουν λίγες τρυπούλες.  Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 - 25 λεπτά περίπου. Αν κάνετε μικρά μελομακάρονα να μειώσετε το χρόνο. 

Την ώρα που τα ψήνετε, φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και τα βράζετε για 10 - 15 λεπτά περίπου, το ξαφρίζετε, και αφού σβήσετε την εστία της κουζίνας, αφήνετε τη κατσαρόλα πάνω. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο καυτά, τα μελώνετε μέσα στη λαμαρίνα, ρίχνοντας πάνω τους σιρόπι με τη κουτάλα της σούπας. Τα αφήνετε 15 λεπτά, τα γυρίζετε από την ανάποδη, τα αφήνετε για επιπλέον 15 λεπτά να ποτίσει κι αυτη η πλευρά από το υπόλοιπο σιρόπι στο ταψί και τα γυρίζετε από τη καλή. Τα πασπαλίζετε με καρύδια ψιλοκομμένα και τα βάζετε σε πιατέλες σε σχήμα βουνού. 

Tips

Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με φλούδα πορτοκαλιού. Μπορείτε επίσης στα καρύδια να προσθέσετε κανελογαρύφαλλο επιπλέον.