BACK

Λικέρ μαστίχα ή βανίλια

Το πλέον συνηθισμένο κέρασμα μετά από ένα υπέροχο γεύμα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (11 votes)

Συστατικά:

"Για το σιρόπι
1kg ζάχαρη
500g νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό

Για να αρωματίσουμε
1 κουταλάκι του τσαγιού κοπανισμένη μαστίχα Χιώτικη ή 2 μασούρια βανίλιας

1 όγκο κονιάκ ή τσίπουρο"

Οδηγίες:

Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη (προσέχουμε να μην υπάρχει νερό ή ζάχαρη στα τοιχώματα της κατσαρόλας: αν συμβεί αυτό, σκουπίζουμε με πανί). Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία (η ένδειξη στο μάτι της κουζίνας να είναι στο 1½). Ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα με ξύλινη σπάτουλα και όταν το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το ξινό και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά ή έως ότου το σιρόπι να πέφτει από το κουτάλι όπως το μέλι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Σκουπίζουμε ένα γυάλινο και βαθύ σκεύος με βρεγμένη πετσέτα και μέσα σε αυτό αδειάζουμε το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε το σκεύος σε σταθερό σημείο και δεν το μετακινούμε (για μία ώρα περίπου) μέχρι το σιρόπι να είναι χλιαρό, δηλαδή μέχρι το χέρι μας να ανέχεται τη θερμοκρασία του σιροπιού.

Σε γυάλινη φιάλη ρίχνουμε το σιρόπι (χωρίς να το ανακατέψουμε) και λίγη κοπανισμένη μαστίχα ή βανίλια. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε έναν όγκο κονιάκ ή τσίπουρο. Κλείνουμε αεροστεγώς.

Προέλευση:
Κατηγορία: