BACK

Κερκυραϊκά γλυκά ψωμάκια

Αυτή είναι η δόση για δύο μεγάλα στρογγυλά ταψιά. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
8-10 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και επιπλέον 2 κουταλιές της σούπας
3 μεγάλα αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι καλά στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς βανίλιας
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού κουμ κουάτ ή λικέρ πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού ανάλατο βούτυρο λιωμένο
½ φλιτζάνι του τσαγιού παπαρουνόσπορους

Οδηγίες:

Ζεσταίνετε το γάλα, το ρίχνετε σε μπολ και ανακατεύετε μέσα τη μαγιά, 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι και ¾ του φλιτζανιού του τσαγιού ζάχαρη. Βάζετε το μπολ σε ζεστό μέρος, σκεπάσμένο με πετσέτα και αφήνετε ώσπου να φουσκώσει η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες 30’ περίπου.
Χτυπάτε τους κρόκους στο μίξερ με την υπόλοιπη ζάχαρη, ώσπου να γίνει μία άσπρη κρέμα. Ρίχνετε το μείγμα με τη μαγιά σ’ ένα μπολ. Ανακατεύετε μέσα τα κομματάκια του γλυκού, τη βανίλια, το κουμ κουάτ ή το λικέρ πορτοκαλιού και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτετε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού κάθε φορά, ανακατεύοντας στην αρχή με ξύλινη κουτάλα και μετά ζυμώνοντας ώσπου να σχηματίσετε μία λεία ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χτυπάτε τη ζύμη με τη γροθιά σας και τη ζυμώνετε πάλι 7’-8’. Κάνετε δύο ίδια ακριβώς στρογγυλά ψωμιά και τα βάζετε σε βουτυρωμένα ταψιά.
Χαράζετε ένα Χ στην επιφάνεια της ζύμης, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει πάλι μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός της, 1 ώρα περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 C.

Με το μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σ’ ένα μπολ, ώσπου να γίνουν αφρός. Μ’ ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια του κάθε ψωμιού με το χτυπημένο ασπράδι, πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορους και τα ψήνετε ώσπου να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα, 1 ώρα περίπου. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: