BACK

Κέικ αφράτο με αμύγδαλα και κανέλα

Μια συνταγή για κέικ της σεφ Νικολάου που γίνεται χωρίς να χρειαστεί καν να πάτε να ψωνίσετε, μια και τα υλικά του βρίσκονται σχεδόν  πάντα στην κουζίνα σας!

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για το κέικ
125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
6 ασπράδια αυγών, βιολογικών
125 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
125 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
ξύσμα από 1 ακέρωτο και βιολογικό πορτοκάλι

Για τη φόρμα
1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι ψιλοτριμμένα ασπρισμένα αμύγδαλα (όχι σε σκόνη)

Οδηγίες:

Για τη φόρμα: Αλείφω τη φόρμα με το μαλακωμένο βούτυρο και ρίχνω τα τριμμένα αμύγδαλα, γυρίζοντας τη φόρμα για να κολλήσουν και στα τοιχώματά της.
Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Βάζω το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να γίνει σαν κρέμα, αλλά να μην λιώσει και κάψει.
Χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια και τα 125 γρ. ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Προσθέτω πασπαλιστά το κοσκινισμένο αλεύρι, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύω μαλακά με μια σπάτουλα (όχι με το μίξερ). Σταδιακά, ρίχνω το κρεμώδες βούτυρο, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα καλά.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίζω την επιφάνεια με την επιπλέον 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Ψήνω το κέικ για 50 λεπτά, χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται.
Το αφήνω να κρυώσει και το ξεφορμάρω.

Tips

Το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα ακριβώς πριν το σερβίρω γιατί αλλοιώς η ζάχαρη απορροφάται και δεν φαίνεται τόσο όμορφη.
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: