BACK

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Η παράδοση σε όλο της το μεγαλείο. Γεύση που γυρνάει τις μνήμες στην μαγειρική της γιαγιάς.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1/2 κιλό αρνάκι γάλακτος
1/2 κιλό χοιρινό
4-5 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 αυγό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
από 1 κουταλάκι μέντα και μαϊντανό
1/2 κουταλάκι μαντζουράνα
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι & πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγο αλάτι"

Οδηγίες:

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε νερό και λίγο κρασί (προαιρετικά) και αφήνουμε το κρέας να βράσει.

Βάζουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ το βρασμένο κρέας και όλα τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για να φτιάξουμε το φύλλο, βάζουμε σε μια πήλινη λεκάνη το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνουμε, ώσπου να γίνουν μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα, ώστε να σχηματιστεί κόθρος. Ραντίζουμε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στους 220 - 250 °C.