BACK

Καταΐφι

Αγαπημένο συροπιαστό από τα πιο γνωστά μαζί με το γαλακτομπούρεκο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1 (1 vote)

Συστατικά:

φύλλο καταΐφι
βούτυρο γάλακτος
ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδια, φιστίκι Αιγίνης)
κανέλα σκόνη

Yλικά για σιρόπι
ζάχαρη κρυσταλλική
γλυκόζη
νερό
φλούδα λεμονιού
ξύλο κανέλας
ξινό (προαιρετικά)
βανίλια σκόνη

Οδηγίες:

Παίρνουμε φύλλο καταΐφι και το τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, έτσι ώστε να αφρατέψει ελαφρώς.

Το χωρίζουμε σε μακρόστενες λωρίδες (η ποσότητα της κάθε λωρίδας εξαρτάται από το μέγεθος του καταϊφιού που θέλουμε να φτιάξουμε).

Σκεπάζουμε το φύλλο καταΐφι με μια πετσέτα υγρή, προκειμένου αυτό να κρατάει την υγρασία του και να μην ξεραίνεται.

Παίρνουμε μια μακρόστενη λωρίδα και τοποθετούμε στην άκρη της γέμιση (φάρσα), όπως αυτή που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μπακλαβά.

Τυλίγουμε όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό, προσέχοντας να μην το σφίξουμε πολύ για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αφράτο. Με αυτό τον τρόπο, απορροφάει
περισσότερο σιρόπι.

Προσοχή
Όπως ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό το φύλλο καταΐφι είναι προτιμότερο να γυρίσουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά (μακρόστενα μέρη) του φύλλου καταϊφιού και στη συνέχεια, να τυλίξουμε σε ρολό, όπως προαναφέραμε.

Τοποθετούμε τα καταΐφια σε ταψί βουτυρωμένο (με τη βοήθεια ενός πινέλου) και προσθέτουμε στο κάθε καταΐφι λίγο βούτυρο λιωμένο χλιαρό με τη βοήθεια μιας κουτάλας δοκιμής.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 35-40 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος του καταϊφιού.

Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει ένα σιρόπι 30 με 31 γράδα (βαθμοί πυκνότητας).

Με την έξοδο από το φούρνο, σιροπιάζουμε με τη μέθοδο ζεστό καταΐφι -χλιαρό σιρόπι, αλλά σιροπιάζουμε σε 2 δόσεις.

Δηλαδή

  • Με την έξοδο από το φούρνο του ρίχνουμε χλιαρό σιρόπι, ίσα-ίσα να  σιροπιαστεί  μέχρι τη  μέση του ταψιού  και σκεπάζουμε το ταψί με ριζόχαρτο και πετσέτα, έτσι ώστε να κρατήσει τους υδρατμούς από χλιαρό σιρόπι μέσα στο ταψί για 5-10 λεπτά περίπου.
  • Αφού τραβήξει εντελώς το πρώτο σιρόπι, προσθέτουμε το υπόλοιπο σιρόπι, το οποίο είναι αναγκαίο για να σιροπιαστεί σωστά το καταΐφι. Μόλις κρυώσει,   προσθέτουμε  προαιρετικά  λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο.

Συντήρηση
6 ημέρες στο εξωτερικό περιβάλλον καλυμμένο με μεμβράνη.