BACK

Καρυδόπιτα τούρτα

Μια τούρτα γενεθλίων ή άλλων περιστάσεων  για τους λάτρεις των σιροπιαστών!
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (4 votes)

Συστατικά:

16 αυγά
16 κουταλιές καρύδι χοντροκομμένο
16 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο
κανέλα
λίγο ξύσμα λεμονιού
άρωμα βανίλιας
1 ποτηράκι κονιάκ

Για την κρέμα
2 ποτήρια γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
3/4 του φλιτζανιού αλεύρι
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
3 κρόκους
άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας

Για το γαρνίρισμα
κουβερτούρα, κερασάκια

Οδηγίες:

Χτυπάμε τους 16 κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε στα αυγά πρώτα λίγο παξιμάδι, λίγη μαρέγκα, λίγο καρύδι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσθέτοντας και τα μυρωδικά (κανέλα, ξύσμα λεμονιού, βανίλια, κονιάκ).

Βάζουμε την καρυδόπιτα σε βουτυρωμένο ταψί στον φούρνο στους 180-200 °C για 30 με 45 λεπτά. Καθώς το γλυκό ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να πάρουν 2-3 βράσεις.

Για να φτιάξουμε την κρέμα, βάζουμε σε κατσαρόλα στη φωτιά το γάλα μαζί με το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας σβολιάσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και, όταν γίνει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν η καρυδόπιτα ψηθεί, ρίχνουμε, όπως είναι ζεστή, το σιρόπι κρύο και αφού κρυώσει  στρώνουμε από πάνω την κρέμα. Γαρνίρουμε με σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη, κερασάκια και καρύδια χοντροκομμένα.

Tips

Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.