BACK

Καρυδόπιτα σιροπιαστή με πορτοκάλι και κάρδαμο

Τα σιροπιαστά γλυκά είναι πολύ ευπρόσδεκτα στο τέλος ενός μεγάλου γεύματος και βοηθούν στη χώνεψη. Το πορτοκάλι και το κάρδαμο δίνουν μια άλλη διάσταση γεύσης στην καρυδόπιτα αυτή και φέρνουν την Ανατολή στο πιάτο σας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (4 votes)

Συστατικά:

215 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
180 γραμμ. καστανή ζάχαρη
100 γραμμ. καρύδι
200 γραμμ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
5 αβγά
Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
130 γραμμ. μέλι
200 γραμμ. ζάχαρη

Οδηγίες:

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.


2. Βάλτε το καρύδι στο μπλέντερ να γίνει σκόνη. Ανακατέψτε με το σιμιγδάλι και το μπέικιν.


3. Χτυπήστε καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ρίξτε ένα ένα τα αβγά.


4. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε το ξύσμα και το κάρδαμο.


5. Με μια σπάτουλα ανακατέψτε προσεκτικά στο μίγμα των αβγών το σιμιγδαλένιο μίγμα.


6. Βουτυρώστε πολύ καλά ένα ορθογώνιο πυρέξ και γεμίστε το με το μίγμα.


7. Ψήστε περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω.


8. Εντωμεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Μετρήστε το χυμό πορτοκαλιού και συμπληρώστε τόσο νερό ώστε να έχετε 330 ml συνολικά. Βράστε με τη ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.


9. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, χαράξτε το σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και σιροπιάστε το προσεκτικά παντού. Αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε με παγωτό ή γιαούρτι.

Από την Ιωάννα Δημοπούλου