BACK

Καρυδόπαστα

Ένα λατρεμένο ελληνικό σιροπιαστό γλυκό που ταιριάζει άψογα με ελληνικό καφέ, και όχι μόνο. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.9 (11 votes)

Συστατικά:

15 αυγά
20 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
2Ο κουταλιές σούπας ζάχαρη
2Ο κουταλιές σούπας καρύδια ψιλοκομμένα
25Ο γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 ποτηράκι λικέρ κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν - πάουντερ
1 κουταλιά σούπας γεμάτη κακάο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρύφαλλο

Σιρόπι
6 ποτήρια νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι ολόκληρο

Οδηγίες:

Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους με τη ζάχαρη, πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν τα ασπράδια και να γίνουν μαρέγκα. Για να γίνει άσπρη και σφικτή η μαρέγκα ρίχνετε ένα κουταλάκι γλυκού κοφτό κρεμόριο. Ρίχνετε έπειτα μέσα στο μίγμα των κρόκων το βούτυρο, το κονιάκ, το κακάο τη κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά μέσα στην οποίο έχετε ρίξει και ανακατέψει το μπέικιν - πάουντερ. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στο τέλος ρίχνετε τη μαρέγκα κουταλιά - κουταλιά εναλλάξ με τα καρύδια (δηλαδή 1 κουταλιά μαρέγκα, 1 κουταλιά καρύδια) και τα ανακατεύετε καλά με σπάτουλα, με προσοχή όμως να μη ξεφουσκώσει η μαρέγκα.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι Νο 34, ρίχνετε μέσα το μίγμα και το ψήνετε στους 18Ο°C για 6Ο λεπτά. Την ώρα που ψήνετε τη καρυδόπαστα, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το 1/2 λεμόνι για 1Ο λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Σβήνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τη κατσαρόλα πάνω. Μόλις ψηθεί το γλυκό και το βγάλετε από το φούρνο καυτό, ρίχνετε αμέσως το σιρόπι, λίγο-λίγο για να μη καθίσει η καρυδόπαστα. Αφήστε την να απορροφήσει όλο το σιρόπι, κόψτε την μπακλαβαδωτά και στολίστε την σε πιατέλα.

Tips

Μπορούμε αν θέλουμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: