BACK

Καραβίδες με ξερά φρούτα και ζωμό ντομάτας

Mια συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη απο το βιβλίο Ελληνική Γαστρονομία -34 Έλληνες Σεφ Δημιουργούν

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κιλό καραβίδες
3 κρεμμύδια μέτρια
6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
80 γραμμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
60 γραμμ. αποξηραμένα σύκα
100 γραμμ. αποξηραμένους χουρμάδες
80 γραμμ. αποξηραμένα βερίκοκα
50 γραμμ. κουκουνάρι
2 κ.σ. ξίδι
Λίγη μαύρη zάχαρη
200 ml ζωμό κοτόπουλου
1 κιλό ντομάτες ώριμες
Χυμό 2 πορτοκαλιών
1 κ.γ. νεσκαφέ
Λίγο αστεροειδή γλυκάνισο 
Ελαιόλαδο
Λίγο ούζο
250 γραμμ. ρύζι μπασμάτι

Οδηγίες:

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό και χωρίστε το μίγμα σε τρία μέρη. Ψιλοκόψτε τα ξερά φρούτα σε μικρούς κύβους και τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι σκεπασμένα μαζί με το κουκουνάρι, το ξίδι, τη μαύρη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και αφού τα ραντίσετε με το ζωμό κοτόπουλου, ψήστε τα στο φούρνο στους 150 °C για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό και αφού τα σβήσετε με το χυμό πορτοκάλι, προσθέστε και το νεσκαφέ, το γλυκάνισο αστερία και τις ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες.
Αν δεν έχουν καλό κόκκινο χρώμα, προσθέστε και μία κουταλιά πελτέ. Αφήστε το μίγμα να βράσει με χαμηλή φωτιά για πολλή ώρα.
Τέλος περάστε το από ψιλό τρυπητό. Παράλληλα, βράστε το ρύζι μπασμάτι σε ζεστό νερό και μόλις είναι έτοιμο, κρυώστε το.
Στη συνέχεια, σοτάρετε το σε ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό και αλατοπιπερώστε το.
Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρετε τις καραβίδες, αφού τις έχετε πρώτα καθαρίσει και προσθέστε και το τρίτο μίγμα κρεμμυδιού, σκόρδου και μαϊντανού και ραντίστε με ούζο.
Σερβίρετε, τοποθετώντας το ρύζι στο κέντρο του πιάτου και από πάνω τα ξερά φρούτα και τις καραβίδες και ραντίστε με το ζωμό ντομάτας.




 

Tips

Στο τέλος, προσθέστε μια κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο ή αν είναι η εποχή του αγουρέλαιο.