BACK

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, αμύγδαλα, κάππαρη & ούζο

Ωραίο, νόστιμο πιάτο, που μπορείτε να το δείτε ως νηστίσιμο ή ως καλοκαιρινό. Τα καλαμάρια γεμιστά είναι βασική σπεσιαλιτέ των τσιπουράδικων του Βόλου, αλλά μπορεί κανείς να τα απολαύσει σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

12 καλαμάρια ΚΑΛΛΙΜΑΝΙΣ μέτρια (900 γραμ.-1 κιλό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση και μετά σε κάθετες φέτες
1 μαραθόριζα κομμένη στη μέση και μετά σε λεπτά φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
1-2 κ.γλ. μπούκοβο (κόκκινη ξερή καυτερή πιπεριά)
1/4 φλ. αμύγδαλα
1/2 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο και μερικά κλωνάρια για στόλισμα
3 κ.σ. κάππαρη
1/4 φλ. ούζο
1/4 φλ. πυκνό ζωμό ψαριού ή λαχανικών, και επιπλέον για το ταψί
5 κ.σ. πλιγούρι μουσκεμένο για 15 λεπτά σε χλιαρό νερό και στραγγισμένο
αλάτι

Οδηγίες:

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρώντας εντόσθια και κόκκαλο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια, και βάζουμε σε τρυπητό το σώμα των καλαμαριών να στραγγίξει καλά.

1. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρου τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς να μαλακώσουν.

2. Στο μπλέντερ βάζουμε το μπούκοβο, τα αμύγδαλα, το μαϊντανό και την κάππαρη και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία πάστα.

3. Την προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει, βάζουμε το ούζο και το ζωμό και ανακατεύουμε.

4. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το αλάτι και ανακατεύουμε

5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε μερικά λεπτά να φουσκώσει το πλιγούρι. (περίπου 15-20 λεπτά)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180
°C

6. Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμαράκια, όχι όμως τελείως, για να υπάρχει χώρος να φουσκώσουν καθώς ψήνονται και να μη σχιστούν. Κλείνουμε το πάνω μέρος με οδοντογλυφίδες.

7. Τοποθετούμε  τα καλαμάρια σε πυρίμαχο σκεύος που να τα χωράει σφιχτά, χωρίς να αφήνει κενά.

8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και μερικές κουταλιές ζωμό, σκεπάζουμε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Στα 20 λεπτά ανοίγουμε το φαγητό και περιχύνουμε τα καλαμάρια με τη σάλτσα.


Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, στολίζοντας με κλωνάρια μαϊντανό.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: