Σπιτικά νιόκι με αυθεντική ραγού Μπολονέζ
Ένα πιάτο γιαγιαδίστικο με τα αρώματα από το αργομαγειρεμένο ραγού και το απαλό νιόκι που λειώνει στο στόμα και σου φέρνει αναμνήσεις παιδικές, γιαγιαδίστικές, ονειρεμένες.
Συστατικά:
Για τα νιόκι
1 κιλό πατάτες για βράσιμο
250 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό
2 κρόκους αυγού
100 γρ. παρμεζάνα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ραγού
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
300 γρ. λουκάνικα φρέσκα
300 γρ. χοιρινή πανσέτα καπνιστή
500 ml ζωμό βοδινού
6 μεγάλες ντομάτες
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα κυβάκια
2 φύλλα από σέλερυ ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
4 φύλλα δάφνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Πάντα στο σπίτι μας η γιαγιά έφτιαχνε παραπάνω ραγού Μπολονέζ γιατι ήταν η σάλτσα που την ταίρειαζε με όλα.
Έβραζε λίγες ταλιατέλες ή παπαρδέλες και έβαζε από πάνω δύο κουταλίες ραγού και το φαί ήταν έτοιμο.
Το αγαπημένο μου ήταν τα νιόκι με σάλτσα ραγού.
Είχαν πάντα μέσα την διασκέδαση, την παιδική χαρά της μαγειρικής, ξερετε το ανακάτεμα με τα αλεύρια που γινόσουνα κάτασπρος, αλλά είχες βοηθήσει στην κουζίνα, είχες βγάλει άξια το φαί σου.
Επειδή θεωρώ ότι αυτό το φαγάκι το τόσο αγαπημένο με την τριμμένη παρμεζάνα, που ο παπούς πάντα προσπαθούσε να μην λείπει, είναι συνδιασμός δύο βασικών συνταγών, σας δίνω τα υλικά και σας στέλνω στις δύο βασικές συνταγές...
Τα σπιτικά νιόκι (Συνταγή εδώ) και
Την ραγού μπολονέζ την αυθεντική αυτήν με το κρέας και όχι με τον κιμά (Συνταγή εδώ)
Απλά όταν θα έχετε τα δύο βασικά συστατικά της συνταγής έτοιμα, βάζετε την σάλτσα μπολονέζ σε ένα τηγάνι μαζί με τα νιόκι και ανακατέυετε καλά να πάει παντού η σάλτσα.
Με λίγη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα δεν θα πιστεύετε οτι μπορεί να υπάρχει τέτοια γεύση !!!