BACK

Σπιτικά χειροποίητα νιόκι πατάτας

Αυτά τα γευστικά χειροποίητα νιόκι που λιώνουν στο στόμα θα συνοδεύουν υπέροχα όλες τις σπιτικές σας σάλτσες για ζυμαρικά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

1 κιλό πατάτες για βράσιμο

250 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό

2 κρόκους αυγού

100 γρ. παρμεζάνα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Τα νιόκι συγκαταλέγονται στην μεγάλη οικογένεια της pasta.
Ακόμα ένα υπέροχο φαγητό με ιταλικές ρίζες που έμαθα από την αγαπημένη μου Ιταλίδα γιαγιά Μαριούτσι.

Αυτή δεν έβαζε αυγό μέσα στην ζύμη γιατί έλεγε ότι γίνονται πιο βαριά αλλά η μητέρα μου, η επόμενη γενιά που τα έκανε συχνά, έβαζε πάντα αυγό και φυσικά πάντα παρμεζάνα.

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες μας και τις βράζουμε με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν περίπου 25-30 λεπτά.

Μόλις ετοιμαστούν τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τις καθαρίζουμε, τις κάνουμε πουρέ με το ειδικό εργαλείο ή με τον γνωστό μύλο.

Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας, παίρνουμε μπάλες από τη ζύμη και τις ανοίγουμε με τα χέρια σε κορδόνι πάχους 2-3 εκατοστών.

 

  

 

Κόβουμε το κορδόνι σε κομμάτια μήκους περίπου 2 εκατοστά.

Παίρνουμε τα κομματάκια από την ζύμη και με τον αντίχειρα τα περνάμε από την ανάποδη ενός τρίφτη ώστε από την μία μεριά να σχηματιστεί μία λακουβίτσα και από την άλλη να έχει το αποτύπωμα του τρίφτη.

 

  

 

Άλλος τρόπος είναι να περάσουμε απαλά από πάνω ένα πιρούνι για να σχηματιστούν ραβδώσεις ή ακόμα πιο καλά με το ειδικό εργαλείο που κάνει ραβδώσεις.

 

  

 

Οι ραβδώσεις βοηθούν στο να συγκρατούν την σάλτσα όταν θα τα μαγειρέψουμε.

Βάζουμε όλα τα νιόκι σε ένα ταψάκι ελαφρά αλευρωμένο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Τα νιόκι μας είναι έτοιμα και μπορούμε να τα βάλουμε κατάψυξη αλλά και να τα βράσουμε αμέσως σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.

Τα νιόκι μας θα είναι έτοιμα σε ένα λεπτό περίπου ή όταν ανέβουν στην επιφάνεια.

Τα παίρνουμε με μία τρυπητή κουτάλα προσεκτικά και τα βάζουμε σε έτοιμη σάλτσα που έχουμε ήδη ετοιμάσει.

 

 

Τα νιόκι ταιριάζουν πολύ με πολλές σάλτσες και συνδυασμούς.

Μπορείτε να τα δοκιμάσετε με σος πέστο  ή με  φρέσκια σάλτσα ντομάτας  αλλά ταιριάζουν υπέροχα και  με θαλασσινά

Επίσης μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο με λίγο βούτυρο και τριμμένο τυρί.

 

 

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: