BACK

Κοτόπουλο ψητό

Μπορεί να φαίνεται κοινότοπο, αλλά ένα ωραίο ψητό κοτόπουλο είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος μεζές και τρώγεται υπέροχα την επομένη, σε σαλάτα ή σάντουιτς.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.4 (5 votes)

Συστατικά:

1 μεγάλο κοτόπουλο, 1,5 κιλό
1 μάτσο μυρωδικά όπως ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι
1 λεμόνι
3-4 σκελίδες σκόρδο
25 γρ. βούτυρο φρέσκο
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι,
ελαιόλαδο
 
Προτιμήστε βιολογικό, είναι πολύ πιο νόστιμο.
Γλάστρες με φρέσκα μυρωδικά θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια.
Κοστίζουν λίγο, διατηρούνται πολύ και θα είναι πραγματική επένδυση για την κουζίνα σας!

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200ο C.


Πλένουμε  το κοτόπουλο καλά και το στεγνώνουμεμε χαρτί κουζίνας.

Αφαιρούμε όλες τις περισσευούμενες πέτσες από το λαιμό και το πίσω μέρος. Αν έχει εντόσθια, τα αφαιρούμε αλλά κρατάμε το συκώτι.

Αλείφουμε όλη την εσωτερική κοιλότητα με αλάτι και πιπέρι.

Γεμίζουμετην κοιλότητα με το λεμόνι, δύο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και μισά από τα μυρωδικά.

Αν θέλουμε, το ράβουμε με ειδικό σπάγκο για μαγείρεμα.

Αλείφουμε την εξωτερική επιφάνεια καλά με αλάτι και πιπέρι παντού.

Κάντε μικρές αμυχές στο σημείο που ενώνονται τα πόδια με το σώμα του κοτόπουλου και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο.

Από τις τρύπες αυτές σηκώστε προσεκτικά την πέτσα και σπρώχνουμε στο στήθος το βούτυρο σε μικρά κομμάτια μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Το βούτυρο θα λιώσει και θα κρατήσει πολύ ζουμερό το στήθος.

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και ροδίζουμετην πέτσα από παντού.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί βαθύ, περιχύνουμε με το λευκό κρασί, ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο σκόρδο ολόκληρο και ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 60 περίπου λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για να ροδίσει η πέτσα, 20-30  λεπτά ακόμη, γυρίζοντάς το 1-2 φορές να πάρει χρώμα παντού. 

Αφήνουμε να «ξεκουραστεί » για 10 λεπτά και το κόβουμε.

Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ή χορταρικά.